6 състезания за стопаджии през 2015 г. - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 състезания за стопаджии през 2015 г.
Автор: Стефан Стефанов
6 състезания за стопаджии през 2015 г.
Снимка: Desmond Kavanagh

Лятото вече със сигурност идва и е време да се помисли кой, къде, защо и как отива. Всеки си има предпочитания, но със сигурност един от най-забавните и интересни начини за придвижване е стопът. Излизането от комфортната зона, стъпването на пътя, чакането, пътуването, срещата с напълно непознати хора, които изчезват напред по пътя, времето, пречките, всичко се навързва в серия от събития, които трудно могат да бъдат разказани накрая, но остава усещането на удовлетвореност, че напълно си станал част от пътя и пътят впоследствие наистина е изместил по важност крайната точка.

Стопирането в Европа е транспортен способ, който става все по-популярен, поради няколко причини – като цяло е сравнително безопасно, а в западната част на континента се пътува бързо заради качеството на пътищата, което позволява и по-бързото шофиране. Опитните стопаджии знаят, че има и редица пинизи за добър стоп, например: добри държави, където да размахате палец на пътя, са Холандия, Белгия и източноевропейските. В Англия не се чака дълго, преди да ви качат, но не е така в Испания и Италия. Друг номер, ако пътувате на дълги разстояния, е да намерите място в близост до бензиностанция.

Стопаджийското братство на Стария континент е изненадващо гъвкаво и (благодарение на свети Интернет) се сплотява все повече, от което произтичат множество интересни събития. Стопаджиите организират общи срещи, пътувания и дори състезания като във всички тях целта е една и съща - пътуващите хора да споделят опит, да се обогатят и да се забавляват заедно. Тъй като идеята за стопаджийско състезание ми се стори доста интересна, реших да проверя кои са най-скорошните такива събития из Европа. За да се пуснете в такова изживяване, със сигурност не е необходимо да сте изпитани стопаджии, трябва само да ви стиска. Освен това, състезанието само така се нарича, иначе пътуването и забавлението от него са на първо място.

Състезания за стопаджии 2015

33468

25-26 април 2015 г.

Съвсем скоро започва вторият швейцарски шампионат по стоп, който ще се случи с подкрепата на благотворителната организация за чиста вода, канализация и хигиена в развиващите се държави Viva con Agua. Най-бързите, смели и сръчни стопаджии ще трябва да стигнат по максимално бърз начин от Фрибург до Лаго ди Комо в Италия.

33470

30 април - 3 май 2015 г.

DTSG (Deutsche Trampsport Gemeinschaft) е първият състезатален автостоп клуб в Германия, създаден в Лайпциг през 2011 г. Хората от клуба са повече от сериозни в намеренията си да популяризират стопа като начин за пътуване из Европа и усилено организират тренировъчни уъркшопи и лекции за първа помощ, нощен стоп, навигация в природата и пр. DTSG организираха първото си състезание по стоп през 2012 г., а през 2012-2013 г. клубът дори получи субсидия от Европейския съюз за продължаване на дейността си. През 2015 г. осмото състезание на DTSG ще се състои на изток от Берлин - в региона Меркише Швайц.

33466

22-25 май 2015 г.

Абгефарен (Abgefahren) също е германско стоп състезание, което има за начало и край град Котбус. За да участвате, трябва да се регистрирате на сайта на събитието и да отидете на първоначалната среща в града на 22 май от 6 вечерта, където да научите подробностите около състезанието. По-конкретно, срещата е в Щомбад Котбус на западния бряг на река Шпее срещу футболния стадион, а на мястото можете да лагерувате до неделя. Самото състезание Whitsun започва в събота 23 май от 9 часа от Щомбад, а дестинацията за отборите от по двама стопаджии се пази в тайна до началото на 400-километровия маршрут.

33469

12-15 юни 2015 г.

Hitchball 4000 е добиващо легендарен статут стопаджийско състезание през Северна и Източна Европа, което се провежда за първи път през 2013 г. В рамките на един уикенд отборите от по двама стопаджии трябва да стигнат възможно най-далече, по най-дългия маршрут и да се върнат навреме. Към всеки екип има прикачено проследяващо GPS устройство и пътешествията на отборите се следят на уебсайта на състезанието, а на участващите могат да бъдат дадени различни задачки. По принцип на такъв род събития няма награда, но случаят е различен, защото в срок от една година победителите ще притежават специална купа с гравираните си имена на нея. Отделно от това, има награда за демонстриран дух на състезанието (Spirit of Hitchball). 

До този момент абсолютни шампиони по изминати километри в състезанието са Хайди Хиронен и Ким Нари с 2438 километра през 2014 г., а най-далеч са стигнали Хайки Турунен и Пола Мибка, които са стигнали на 1770 километра от първоначалната точка, също през 2014 г. Третото издание на Hitchball ще се организира от финландската стопаджийска организаиця HitchPro.  

33467

22 август - 6 септември 2015 г.

Трампренен (Tramprennen) е едно от най-известните състезания за стопаджии, което всяка година събира все повече участници. Събитието е организирано за първи път от Hitchhiking Hub през 2008 г. и има интересна идея - освен пътуване, участниците имат възможност да се запознаят с повече хора и да опознаят местните култури в продължение на две седмици из Европа. Тъй като Трампренен е започнато от доброволци на споменатата вече организация Viva con Agua, участниците събират и дарения за каузата й като по този начин през 2014 г. са били събрани 10 хиляди евро.

В общи линии правилата на състезанието са следните: стопаджиите се разделят в отбор от по двама-трима. Те могат да изберат един от маршрутите на състезанието, като маршрутите са разпределени така, че да няма струпване на стопаджии по пътя. За да спечелят, тимовете трябва да преминат през 6 етапа между всички градове от маршрута с обща дължина 2000 километра. На всеки маршрут се движат по 10-12 отбора, тоест около 25-30 души общо. За всеки достигнат етап отборите взимат точки, в зависимост от представянето си, като за помощ за съперник се дават допълнителни точки. В последния етап всички отбори трябва да достигнат обща дестинация, за да се определи победителят. През миналата година 133 стопаджии са взели участие в Трампренен в едно вълнуващо състезание от Вюрсбург до Охридското езеро. През тази година крайната точка ще е Албания.

 33471

1 август 2015 г. 

На 1 август ще има има едно специално стопаджийско събитие, нещо като Нова година за стопаджиите. Хитчгедъринг (Hitchgathering) е годишна международна среща на стопаджиите, която се провежда в Европа (съответно и в Америка). Инициативата започва като Проектът 888 (The Project 888) и има за цел да събере възможно повече стопиращи под Айфеловата кула в Париж на 8 август в 8 вечерта 2008 г.. Следват сбирки в Украйна и Португалия през 2010 г., а през 2011 г. събирането е било... на Кара Дере в България. След това стопаджийският събор се е провеждал през 2012 г. в Литва, през 2013 г. в Словакия и през 2014 г. в Албания. Целта на Hitchgathering е да се популяризира стопаджийството като начин на транспорт и възможност на самите пътуващи да се опознаят и организират, а някои медии в Испания, Украйна, Холандия и Франция са отразили досегашните издания. Към момента локацията на събирането за 2015 г. още не е уточнена.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин