6 важни годишнини през 2014 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 важни годишнини през 2014 г.
6 важни годишнини през 2014 г.

От годишнина от рождението на основателя на българската държава – хан Аспарух, до Шекспир и един век от началото на Първата световна война – през 2014 г. по света и у нас ще отбележим интересни годишнини. Някои ще са съпроводени от тържества и чествания, а други могат да се превърнат в повод да осъществите отдавна мечтано пътуване.

1370 г. от раждането на хан Аспарух

През 644 г. се ражда бъдещият първи хан на славянобългарската държава – Аспарух. Днес името му носят стотици улици, както и град Исперих (другата форма на произнасяне на името на хана).

135 години от обявяването на София за столица

 

На 3 април 1879 г. София е обявена за столица на Княжество България.

100 години от началото на Първата световна война

През август 2014 г. светът ще отбележи 100 години от началото на Първата световна война. Войната отнема живота на 16 милиона души по целия свят и оформя много от последвалите събития през 20-и век. Последиците й могат да се почувстват и до днес.

250 години от създаването на Ермитажа

През 2014 г. Ермитажът празнува 250-годишнина от създаването си. Най-внушителната арт колекция в Русия се сдобива с ново крило, посветено на изкуството от края на 19-и век до наши дни.

450 години от рождението на Уилям Шекспир

Почитателите на театъра ще имат повод да посетят постановка на Шекспир тази година – по случай 450-годишнината от рождението на британския драматург. На 26 и 27 април в родния му град Стратфорд на Ейвън ще има специални тържества.

50 години от смъртта на Иън Флеминг

Авторът на книгите за Джеймс Бонд служи във военноморското разузнаване от 1930 до 1945 г. и се смята, че тази част от живота му го вдъхновява да пише на шпионска тематика. Продава над 30 милиона книги, докато е жив. Всяка зима пише по една книга за Джеймс Бонд в Ямайка (от 1952 г.). Умира през 1964 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин