7 филма за пътуване, които не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 филма за пътуване, които не знаете
Автор: Стефан Стефанов
7 филма за пътуване, които не знаете

Филмите, които се базират на пътуване, са интересни, защото представялват изкуство с бонус - от една страна можете да видите интересни примери за кинаджийско майсторство, докато в същото време ще се насладите на интригуващи гледки, красиви локациии, различни култури и истории, които ще ви направят част от сюжета на филма.

Когато става дума за такива филми, винаги първо на ум изскачат заглавия като „Плажът“ , „Вики Кристина Барселона“ , „Преди изгрева“ или „Изгубени в превода“, но целта на класацията по-долу е да се представят няколко продукции, които са посветени на пътуването по един или друг начин, но без тези филми да са станали чак толкова известни.

Просто защото известните филми по темата всички сме ги гледали по няколко пъти.


1. "Колко още?"

(How Much Further)

Есперанта и Тристеса се опитват да отидат от Кито в град Куенка в Еквадор, всяка с различна мотивация – едната се опитва да спре любовта на живота си да се ожени, а другата е туристка от Испания. Автобусът им обаче не може да ги откара заради голяма стачка и те решават да тръгнат на стоп. Техните въпроси и търсения са обогатени, допълнени и изчистени от пътуването и хората, които срещат, докато декор на историята са прекрасните гледки на южноамериканската държава. Режисьор на филма е Таня Ермида, а в главните роли са Панчо Агире, Таня Мартинез, Фаусто Миньо и Сесилия Вайехо.

2. "Подслоняващото небе"

(The Sheltering Sky)

Порт Морсби (Джон Малкович) и жена му Кит (Дебра Уингър) от Ню Йорк пътуват към пустинята на Северна Африка заедно с приятеля си Тънър (Кембъл Скот). Съпрузите се представят за пътешественици, а не за туристи, защото туристите накрая се връщат вкъщи, а пътешествениците нямат представа къде ще се окажат. Тяхното безцелно пътуване из континента постепенно променя отношенията им по неподозиран начин като само усложнява проблемите помежду им.

Филмът е адаптиран по едноименната книга на американския писател и композитор Пол Боулс, издадена през 1949 г. Режисьорът Бернардо Бертолучи променя историята и вмъква любовна история между Кит и Тънър на фона на уникалната природа на Мароко, Алжир и Нигер.

3. "Мотоциклетните дневници"

(The Motorcycle Diaries)

Двама приятели-студенти по медицина решават да тръгнат на мотор из цяла Южна Америка, за да работят като доброволци в колония от прокажени на река Амазонка. Това, което предстои на Ернесто (Че) Гевара и Алберто Гранадо, са пет месеца продължително пътуване по прашните пътища, потните джунгли и каменистите планини. Те пътешестват директно през сърцето на Латинска Америка, за да разберат накрая, че то е колаж от игрива привлекателност, жажда за живот и ужасяваща бедност.

Филмът е базиран върху дневниците на 23-годишния Ернесто и е допълен с информация от книгата „Traveling with Che Guevara: The Making of a Revolutionary“ на Гранадо. Пътуването е толкова потресаващо за Гевара, че то радикализира представата му за справедливост и социално устройство на континента, което години по-късно ще катализира емоциите му и ще го превърне в безмилостния комунистически герой Че Гевара.

Интересното е, че екипът, който стои зад този филм, е разнородно-американски: мексиканецът Гаел Гарсия Бернал играе Гевара, а аржентинецът Родриго де ла Серна играе Гранадо. Режисьор е бразилецът Валтер Салес, сценарист е пуерториканецът Хосе Ривера, а сред продуцентите е американецът Робърт Редфорд.

4. "Пътят"

(The Way)

Това, което прави разликата в американската продукция „Пътят“, е фактът, че история за баща и син е разказана от баща и син. Емилио Естевес режисира, продуцира, написва сценария за филма и играе поддържаща роля в него, а баща му Мартин Шийн добавя класа към историята на Томас Ейвъри, който решава да измине пътя Камино де Сантяго в чест на наскоро починалия си син (Естевес).

Изживяването е емоционално и освобождаващо за покрусения възрастен мъж, който размишлява за живота, за семейството и себе си, докато среща трима от най-особените хора на света по време на това 800-километрово пътуване. Основната идея на „Пътят“, всъщност е спомената във филма от героя на Естевес - „Не избираш живота си, просто го живееш.“ 

5. "Нощен влак за Лисабон"

(Night Train to Lisbon)

Филмът от 2013 г. е по едноименната книга на Паскал Мерсие и разказва за швейцарски учител (Джеръми Айрънс), който спасява жена от самоубийство в Берн. По-късно тя изчезва и той решава да я потърси като следата му е малка книга с мемоари от Амадеу до Прадо и билет за Лисабон.

Когато отива на гарата, нея я няма, но учителят решава да извърши нейното пътуване и потегля към португалската столица, където ще потъне в паяжината от мрачни истории от времето на диктатурата на Антониу ди Оливейра Салазар.

6. "През юли"

(In July/ Im Juli)

Този филм е точно, както германците могат да си представят приключение в непознатата Източна Европа в началото на 21-ви век. Малко романтичен, малко приключенски, малко глуповат, но все пак свеж, „През юли“ разказва за скучния учител Даниел (Мориц Блибтрю), който се влюбва в едно момиче (Идил Юнер) и решава да я тръгне след нея от Германия до Турция. Компания му прави Джули (Кристин Пол), която е с него в стопа, пътуването с кола, вървенето пеша и забъркването в големи неприятности. Без излишни претенции, това е най-лекият за гледане филм в тази класация.

7. "Карта за събота"

(A Map For Saturday)

Този документален филм разказва за мъж, които напуска удобната си работа в HBO, за да пътува по света в продължение на една година. „Карта за събота“ великолепно илюстрира разнообразните начини за пътуване из земното кълбо и показва какво е наистина да живееш живота си по този начин. По принцип игралните филми по темата имат проблем с това, че нещата са режисирани, но именно документалността на „Карта за събота“ му придава неговата искреност и достоверност, докато ви развежда из високите и ниските точки на едно лично пътуване, което се разклонява в пътуванията на всички хора, които са заснети във филма междувременно.

Техните мотивация, мечти, приятелства, раздели, забавления и трагедии из четири континента са истинската карта на пътешественика, който има единствена цел да продължи към следващата дестинация.

Ако някога сте се чудели дали ви стиска да започнете околосветско пътешествие, напук на тъпото, сиво ежедневие, „Карта за събота“ на Брук-Силва Брага ще се превърне във ваша основна карта за действие.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин