7 физически и психически ефекта, които пътуването има върху нас (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 физически и психически ефекта, които пътуването има върху нас (част 1)
Автор: Peika.bg
7 физически и психически ефекта, които пътуването има върху нас (част 1)

Пътуването освен забавно е и изключително полезно а психиката ни и един прекрасен начин да си починем. Хората са създадени да се движат, да откриват, да търсят. За това посещението на ново място, дори за няколко дни е буквално нужно занимание. Истината е, че няколко дни, прекарани извън комфортната ни зона могат да окажат огромен ефект върху нас, както физически, така и психически. 

Затова подбрахме за вас 7 ефекта, които пътуването оказва върху вас. Ето ги и тях:

1. Кожата

Промяната в климата води до промяна в състоянието на кожата. Например възможно е тя да стане прекалено мазна, ако въздухът е прекалено сух. Това естествено и е само временно явление. Веднага щом кожата свикне с новите метеорологични условия (ако пътуването е за по-дълго) или се върнете към нормалното си ежедневие, състоянието и ще се подобри. 

2. Начинът на хранене

Естествено, когато отидем на почивка, режимът ни на хранене се променя. Ставаме по-склонни да се храним с местни храни, дори да сме си обещали, че ще се храним както обикновено.  

3. Тренировките

Отивайки на почивка, тренировъчната ни програма най-често си остава вкъщи и не идва с нас. Но пък нали за това сме на почивка, за да се откъснем от ежедневието, което включва и тренировките.  

4. Месечният цикъл

Смяната на климата влияе не само на кожата, но и на месечният ни цикъл. Въздействието се засилва още повече, ако до ваканционната ни дестинация се пътува със самолет и още повече, ако има часова разлика в сравнение с дома ни. При това положение са възможни няколко дни подраняване или закъснение от нормалното.  

5. Храносмилателните проблеми

Промяната в начина на хранене, както и в храните и течностите, които приемаме, води до промяна на нормалния ритъм на стомаха и червата. Проблемите, които следват са ясни за всички.  

6. Главоболие

Ако промяната в часовите зони не се отрази по никакъв начин, то налягането при полет със самолет със сигурност ще окаже въздействие. Тогава, въздушното налягане пречи на абсорбирането на кислорода и главоболието е налице. За да го предотвратим е добре да се стараем да се хидратираме възможно най-много.

7. Тренировка за мозъка

Научно доказано е, че когато говорим чужд език, мозъкът ни започва да работи по-бързо. Гворенето му дори за няколко дни е като тренировка за мозъка ни. А той като мускул има определена памет, която му помага да се развива. Почивката в чужда държава ни се отразява буквално като фитнес тренировка за мозъка. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин