7 града - машини на времето - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 града - машини на времето
Автор: Peika.bg
7 града - машини на времето
Снимка: Wolfgang Staudt

Признайте си, че си мечтаете да можехте да пътувате, освен в пространството, и във времето. Представяме ви 7 световни града, които го правят напълно възможно. Затягайте коланите и да потегляме!

Колмар, Франция

Често наричан „Малката Венеция“, заради тесните канали, по които плават многобройни лодки, този град е кръстоска между френската и немската традиция в архитектурата. Докато се разхождате край каналите, имайте предвид, че повечето сгради около вас са устояли на Френската революция. Колмар също така се счита и за „столица на елзаското вино“, така че не пропускайте да посетите поне една-две таверни тук.

7 града - машини на времето

7 града - машини на времето

Хавана, Куба

7 града - машини на времето

Не се изненадвайте, ако таксито ви от летището е шевролет от 50-те или ако всяка сутрин с колело доставят банани пред вратата ви. Бурната история на града с Америка е забавила развитието му - посетете го, докато все още пази архаичния си чар!

Ротенбург, Германия

7 града - машини на времето

Това малко градче ви приветства със силно бароково и готическо усещане, но грижливо пази и средновековна архитектура, със замъци строени още през 11-и век.

7 града - машини на времето

Варанаси, Индия

7 града - машини на времето

Със старинни светилища и храмове, изскачащи на всеки ъгъл тук, градът с право си е заслужил титлата на най-свещен сред седемте най-свещени града в Индия. Варанаси е един от малкото градове изобщо, в които архаичното е примесено с толкова духовна мистика. Над 2 милиона души на ден се къпят тук в считаните за божествени води на река Ганг и ако дойдете, и вие няма да устоите да не се включите в този свещен ритуал.

Брюж, Белгия

7 града - машини на времето

Тук се потапяте в една атмосфера от 14-и век, обогатена от живописни канали (за които и Брюж носи прякора „Венеция“, но този път „Северната Венеция“), калдъръмени улички и средновековна архитектура. Ако не можете да повярвате на очите си, изкачете 366-те стъпала на градската камбанария, погледнете града от високо и се уверете, че не – не сънувате.

Копривщица

7 града - машини на времето

Кой не знае Копривщица? Кой не е чувал за нея? Великолепен резерват на българската възрожденска архитектура, който зарежда българина с патриотизъм, а чужденеца с нямо възхищение.

Баган, Мианмар

7 града - машини на времето

Ако посетите това спокойно градче, може да ви се стори, че сте попаднали в антично време. Хората все още перат дрехите си в реката, конски каруци се разминават по улиците, а будистки храмове красят хоризонта във всяка посока.

7 града - машини на времето

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин