7 испански суеверия, за които да знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 испански суеверия, за които да знаете
Автор: Peika.bg
7 испански суеверия, за които да знаете
Снимка: Thinkstock/Guliver

Знаете ли, че в Испания нещастният ден е не петък 13-и, а вторник 13-и? Това е така, защото се смята, че вторник е покровителстван от древноримския бог на войната Марс (дал и името на деня от седмицата на испански – martes).

Още няколко суеверия и вярвания, които трябва да знаете за испанците:

1. Не оставяйте шапка на легло. Смята се за лош късмет. Много вероятно е това суеверие да идва от времената, в които вярвали, че в косите на хората живеят зли духове. Духовете можели много лесно да се пренесат в леглото ви, ако оставите шапката си там.

2. Не подарявайте нож или ножици на семейство, защото се смята, че това ще доведе до развод.

3. Пожелайте успех. Изразите за това в много езици са шантави, испанският не прави изключение. Ако на английски пожелавате „да ти се счупи крак“ (break a leg), на италиански „в устата на вълка“ (in bocca al lupo), то на испански е „много л*йна“ (mucha mierda).

4. Кактусът-пазител. Някога чудели ли сте защо има толкова много саксии с кактуси по прозорците на испанците? Причината е вярването, че кактусът пази от зли сили.

5. Седемте живота на котката. Ако в повечето държави в Европа се вярва, че котките имат девет живота, бедните испански котки имат с два по-малко – само седем.

6. Не подарявайте жълти дрехи, защото жълтото е цветът на сярата и следователно – на Дявола.

7. 12 гроздови зърна на Нова година – според популярно суеверие при всеки звън на часовника в полунощ на Нова година испанците изяждат по едно гроздово зърно за здраве и щастие през всеки от предстоящите 12 месеца (Прочетете още странни новогодишни традиции от цял свят).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин