7 малко известни факта за 7 популярни дестинации - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 малко известни факта за 7 популярни дестинации
Автор: Peika.bg
7 малко известни факта за 7 популярни дестинации

В следващите редове сме подбрали няколко интригуващи факта за едни от най-популярните туристически дестинации в световен мащаб.

Ето ги и тях:

1. Париж, Фрнация

Париж е единственото място в света, в което буквата “M” в ”McDonald’s” не е жълта, а бяла. Градският съвет е настоял за тази промяна, тъй като жълтият цвят изглеждал „безвкусен”.

2. Лондон, Великобритания

Бъкингамския дворец е Резиденцията на кралицата на английската кралица и е построен през 1702 г. Това, което днес вероятно никой не знае, е, че преди това, точно на мястото на двореца, се е намирал прословут бордей.

3. Банкок, Тайланд

Ето нещо наистина забележително – това е градът, който има най-дългото име в света – съдържа 163 символа. Официалното му название е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит. Превежда се като „Градът на ангелите, великият град, вечният град – скъпоценен камък, непревземаемият град на Бог Индра, великата столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастливият град, богат с огромен царски дворец, който напомня небесното жилище, където царува превъплътеният бог, град, даден от Индра и построен от Вишнукарма”.

4. Ню Йорк, САЩ

Ню Йорк има една от най-дългите пътни мрежи в света – с дължина от около 10 000 км. Също и средната продължителност на пътуването до работа е рекордно – почти по 2 часа на ден!

5. Лос Анджелис, САЩ

Най-често името на града се изписва в съкратената му форма “LA”, което представлява едва 3,6% от пълното му име. Ако искате или ви се наложи да бъдете напълно точни, то трябва да използвате пълното му наименование, което е El Pueblo de Nuestra Senora la Reinade los Angeles de Porciuncula.  

6. Сан Франциско, САЩ

В Сан Франциско, Калифорния, не съществуват гробища – или поне няма нови такива. През 1900 г. властите в Сан Франциско вземат решение, с което забраняват строежа на нови гробища. През 1912 г. се приема закон за изместване на гробищата в град Колма, Калфиорния, който има население от 1800 живи души и повече от 1,5 млн. мъртъвци.

7. Ватикана

Невероятно, но факт – Ватиканът е едно от местата с най-голяма престъпност в световен мащаб. Ето и един пример през годините: населението на Ватикана през 2006 г. е 492 души, като има заведени 341 граждански и 486 наказателни дела. Пресметнато от чисто статистическа гледна точка и сметнато на глава от населението, Ватикана се превръща в най-криминалното място на света. Близо 90% от престъпленията, обаче не са наказани, защото почти всички са извършени от туристи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин