7 неща, за които могат да ви глобят при шофиране в Испания (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 неща, за които могат да ви глобят при шофиране в Испания (част 1)
Автор: Peika.bg
7 неща, за които могат да ви глобят при шофиране в Испания (част 1)

Освен обичайните нарушения при шофиране, Испания има цял набор от наказуеми престъпления, които могат да доведат до глоби от 500 евро за шофьори, много от които са особено често срещани действия през летните месеци.

Всеки ден испанската Генерална дирекция „Трафик“ (DGT) налага по 10 000 глоби на шофьорите в страната най вече за: превишена скорост, каране без предпазен колан, говорене по телефона, докато шофирате и т. н. Има обаче много други грешки при шофиране, които не са строго незаконни, но могат да доведат до глоба, ако шофирате в Испания.

Следните нарушения не са изрично забранени от закона, но попадат в обхвата на членове 17 и 18 от Кодекса за управление на Испания, който гласи, че водачът трябва да контролира превозното средство и всички, които са в него през цялото време. „Водачът на превозно средство е длъжен да поддържа свобода на движение, ясно зрително поле и пълно внимание, за да гарантира собствената безопасност на водача, плюс безопасността на пътниците в автомобила и другите участници в движението.”

Ето списък на действията, които зависят от преценката на пътните полицаи относно това дали при извършването им водачът представлява опасност за себе си и другите на пътя:

1. Носене на джапанки

Носенето на джапанки по време на шофиране се счита за неразумно в Испания. Предполага се, че това е така, защото джапанките могат да се забият под педала, поради което шофьорът да загуби концентрация и/или контрол върху автомобила. Ако бъдете хванати да шофирате с джапанки, можете да бъдете глобени до 200 евро и да загубите 2 точки. Същото важи и ако бъдете хванати да шофирате боси или с друг тип неподходящи според пътния полицай обувки.

2. Гримиране или бръснене

Не е изненадващо, че ако сте хванати да се бръснете за волана или да се опитвате да се гримирате по време на шофиране, очаквайте глоба и 2 отнети точки.

3. Шофиране през светофар на жълто

Ако карате на вжълто без да имате основателна причина за това, то можете да очаквате глоба от 80 евро.

4. Висяща ръка или лакът през прозореца

Шофиране с висяща през прозореца ръка, жестикулиране през прозореца без причина или дори леко показване на облегнат лакър може да доведе до глоба до 80 евро.

5. Спор с пътник

Всичко, което тази нощ се счита за разсейване, докато сте зад волана, се наказва, а това включва спор с пътник. По-бурно жестикулиране или викане освен до инцидент, може да доведе до глоба от 80 евро.

6. Целуване и гризане на нокти

Като други разсейващи фактори се считат целуването на вашия съпътник или гризането на ноктите ви. Всички тези действия могат да доведат до глоба.

7. Поставяне на краката върху таблото

Вярваме, че няма шофьор, който да е достатъчно глупав, за да се опита да управлява кола, докато вдига крака, но водачът може да отнесе глоба, ако пътникът на предната седалка до него седне с крака на таблото.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин