7 неща, за които могат да ви глобят при шофиране в Испания (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 неща, за които могат да ви глобят при шофиране в Испания (част 2)
Автор: Peika.bg
7 неща, за които могат да ви глобят при шофиране в Испания (част 2)

Освен обичайните нарушения при шофиране, Испания има цял набор от наказуеми престъпления, които могат да доведат до глоби от 500 евро за шофьори, много от които са особено често срещани действия през летните месеци.

Всеки ден испанската Генерална дирекция „Трафик“ (DGT) налага по 10 000 глоби на шофьорите в страната най вече за: превишена скорост, каране без предпазен колан, говорене по телефона, докато шофирате и т. н. Има обаче много други грешки при шофиране, които не са строго незаконни, но могат да доведат до глоба, ако шофирате в Испания.

Следните нарушения не са изрично забранени от закона, но попадат в обхвата на членове 17 и 18 от Кодекса за управление на Испания, който гласи, че водачът трябва да контролира превозното средство и всички, които са в него през цялото време. „Водачът на превозно средство е длъжен да поддържа свобода на движение, ясно зрително поле и пълно внимание, за да гарантира собствената безопасност на водача, плюс безопасността на пътниците в автомобила и другите участници в движението.”

Ето списък на действията, които зависят от преценката на пътните полицаи относно това дали при извършването им водачът представлява опасност за себе си и другите на пътя:

1. Слушане на силна музика

Ако слушате музика толкова силно, че да не можете да чуете сирените, може да ви донесе глоба, варираща от 100 до 3000 евро в зависимост от общината и колко шумово замърсяване причинявате. Също така може да ви доведе проблеми шофирате с музика, която свири, когато сте в градска зона или близо до болница.

2. Ядене, пиене или пушене на цигара зад волана

Яденето, пиенето или пушенето на цигара докато шофирате може да доведе до наказание, ако бъдете хванати на от пътен полицай и той прецени, че действието е рисковано. Може да бъдете глобени с 200 евро и да загубите 2 точки. Изхвърлянето на фаса на цигара през прозореца на превозното средство също е незаконно и наказуемо с глоба от минимум 200 евро и загуба на 4 точки.

3. Не носите достатъчно дрехи

Шофирането без риза също може да доведе до глоба от 200 евро, но в крайна сметка зависи от пътният полицай, на когото ще попаднете. Това е споменато в член 3 от Кодекса за управление на Испания, тъй като в случай на злополука, водачът или пътниците могат да получат нараняване, ако голата им кожа влезе в контакт например с въздушната възглавница или предпазния колан.

4. Използване на сателитна навигация или мобилен GPS по време на шофиране

Наличието на сателитна навигация, прикрепена към вътрешността на предното ви стъкло, може да се счита за разсейване. Колкото и странно да ви звучи, това също е сред нещата, за които можете да отнесете глоба.

5. Неоправдано използване на клаксон

Това може да изненада обикновените шофьори в Испания, но надуването на клаксона без основателна причина очевидно може да ви приземи с глоба от 80 евро. Оправданото използване на клаксона включва предупреждение на някого, за да се избегне инцидент. Не се счита за оправдано да издавате звук на съседа си, за да привлечете вниманието му, за да можете да му махнете с ръка. Не е оправдано да се подава звуков сигнал, ако шофьорът отпред бавно отдръпва зелена светлина.

6. Не съхранявате правилно багажа и вещите си

Ако сте бързате, може да не сложите всичките си вещи в багажника на автомобила преди да тръгнете на път. В зависимост от риска, дължащ се на липсата на видимост или естеството на предметите на седалките, служител на пътната полиция може да ви отнеме до 4 точки, както и да ви глоби с 500 евро.

7. Носенето на „неправилен” вид шапка

 

Шапките не са напълно забранени, но ако падат твърде нискo над очите ви, се счита, че е в ущърб на зрението на водача. Ако покрива ушите пък се счита, че преди на слуга и при тези два случая шофьорът също може да бъде глобен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин