7 от най-добрите неща за правене в Армения - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 от най-добрите неща за правене в Армения
Автор: Peika.bg
7 от най-добрите неща за правене в Армения
Снимка: pixabay

От зашеметяващи походи сред красиви селски манастири и църкви, до посещение на хълм от бараки на минути от центъра на столицата, има какво да откриете в тази малко посещавана странa.

Ето най-добрите неща за правене в Армения:

1. Направете разходка из столицата, Ереван

7 от най-добрите неща за правене в Армения
Снимка: wikimedia

Очарователната столица на Армения е лесно място за придвижване пеша. Разходете се по булевардите, облицовани от двете страни с кафенета, красиви паркове, магазини и елегантни площади и следвайте продължението на реката, която се увива около центъра на града.

Уличната култура на Ереван е екзотична смесица между Марсилия и стария Бейрут, със силно усещане на съветското влияние. Това е много любопитна смесица. Не се изненадвайте от такива гледки като стара ръждясала Лада, която небрежно минава покрай лъскавия магазин на Gucci.

Добро място за разглеждане на града е Cafesjian Centre for the Arts, нов музей на съвременното изкуство от Каскад, със скулптура и цветна градина с дълга върволица от каменни стъпала. 

2. Поход до красивите манастири на Армения

7 от най-добрите неща за правене в Армения
Снимка: pixabay

Много от средновековните църкви и манастири на Армения са разположени в изумителни отдалечени планински условия. Така че те са двойно интересни за любителите на туризма и тези, които имат страст към историята или интерес към религията.

Всъщност Армения е обявена за първата страна в света, приела християнството като своя официална религия през 301 г. сл. Хр. Днес 95% от населението му се смята за християнско.

Така че, има много места за изследване. Ако трябва да ги стесните до няколко, вижте катедралата и църквите Etchmiadzin в град Vagharshapat (бивш Ejmiatsin), който е на кратко пътуване от Ереван. Византийските манастирски комплекси Хагат и Санахин, създадени през 10 век, също заслужават вашето внимание.

Не забравяйте великият манастир Гегард, сгушен в разкошната долина на Горния Азат. Можете да предприемете разходка от храма на Гарни покрай река Азат, за да разкриете поразителни скали от базалтови колони със скални образувания, подобни на тръби.

3.  Вижте поразителни скални образувания в Гарни

7 от най-добрите неща за правене в Армения
Снимка: pixabay

В село Гарни, на около 23 км от столицата, има открит храм от елинистичен стил от първи век.

Поход от храма под селото по пътека покрай река Азат, където се среща с река Гогт, разкрива изумителни добре запазени скали от базалтови колони, в които има скални образувания, подобни на тръби, известни като "Симфонията на камъните".

На разходката си също ще видите мост от 11 век и ще преминете през редица водопади.

4. Среща с рядка руска християнска секта 

7 от най-добрите неща за правене в Армения
Снимка: wikimedia

Село Фиолетево е дом на около 3000 молокани, силно религиозна секта, считана извън традиционното източно православие, католическите и протестантските деноминации на християнството.

Те спазват думите на Библията съвсем буквално: не се молят пред кръст, защото е направен от човешки ръце, не почитат светци или икони. Те следват вековните правила, като например, че им е позволено само да се женят за други молокани, мъжете са с брада, обличат се в тъмни панталони и бяла риза, а жените носят забрадки и дълги рокли.

Ако се интересувате да видите отвъд типичните места за посетители на Армения, можете да посетите Фиолетево чрез някои туристически компании.

5. Арменска действителност

7 от най-добрите неща за правене в Армения
Снимка: wikimedia

Тази постсъветска страна крие много бедни райони и ще бъдете поразени от броя на просяците по улиците на централния Ереван.

Докато модерният център на града може да показва определено ниво на богатство за много граждани, пет минути пеша до хълм до квартала Конд, в западния край на града, може да покаже нещо съвсем друго.

Един от най-старите райони на столицата, датиращ от 17-ти век, криволичещите проходи на Конд напомнят на бразилска фавела. Безопасно е да се разхождате през деня и дава представа за ежедневния живот на много арменци.

6. Разберете бурната история на Армения на мемориала за геноцида

7 от най-добрите неща за правене в Армения
Снимка: wikimedia

Армения придобива независимостта си през 1991 г., след много векове на войни и раздора с миналите владетели и нападатели - гърците, римляните, монголите, персите, османците и съветските среди.

Една тъмна и разстройваща глава в историята му е обяснена на хълм на запад от центъра на Ереван, в Цицернакаберд, Музея на арменския геноцид.

Както и данни за жестокостта (която не е призната за геноцид от съседни страни като Турция и Азербайджан), 12 големи каменни паметника се надвесват над потънал пламък, който мига от половин век. Тези камъни отбелязват смъртта на османските арменци между 1915 и 1923 година.  

7. Изживейте нощния живот на Ереван

7 от най-добрите неща за правене в Армения
Снимка: wikimedia

Столицата разполага с добър избор от барове, клубове и ресторанти, както и впечатляваща опера.

Характерният и уютен джаз клуб Malkhas, с две нощни изпълнения на живо би привлякъл вниманието ви. Той е отворен до три сутринта. Собственикът и "баща на арменския джаз", Левон Малхасян, изпълнява няколко нощи седмично.

По-различно настроение се предлага в El Sky Bar в Yerevan Plaza Business Center. Той предлага панорамна гледка, вкусни коктейли и отлични DJ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин