7 причини да посетите Риека, Хърватия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 причини да посетите Риека, Хърватия
Автор: Peika.bg
7 причини да посетите Риека, Хърватия
Снимка: pixabay

Като европейска столица на културата през 2020 г., прожекторите ще бъдат насочени към Риека. С блестящо крайбрежие, хапсбургско величие и завиден адриатически начин на живот, тайната най-накрая е излязла...

А сега нека видим 7 причини да посетите Риека, Хърватия:

1. Градското наследство

7 причини да посетите Риека, Хърватия
Снимка: wikimedia

Риека за пръв път попада под властта на Хапсбург през 1446 г. и въпреки многобройните атаки на венецианците, османците и други, тя остава под Австро-Унгарска власт до Втората световна война. От 16-ти век градът е възстановен във възрожденски стил, като много от сградите датират от това време, придавайки на града безпогрешно бароковия му характер.

Пищният неокласически хърватски национален театър е може би най-добрият пример - той не би изглеждал не на място в нито един от големите централноевропейски градове. Ярко белият губернаторски дворец, построен в подобен стил от Алахос Хаушман, е също толкова грандиозен и днес се помещава Морският и исторически музей на хърватското крайбрежие и градския музей на Риека. Modello Palace, поредният богато украсен австро-унгарски скъпоценен камък със сложна фасада, е дом на градската библиотека. 

Любим както на местните, така и на посетителите е градската часовникова кула, Градски Торан. Тя остава най-забележителното напомняне за тази част от историята на града. Построен през 1876 г., той има каменен релеф на двуглавия герб на Риела, предоставен на града от хабсбургския император Леополд I.

2. Призивът на Корзо

7 причини да посетите Риека, Хърватия
Снимка: wikimedia

Корзо е основната алея на Риека и жизнената артерия на града. Минава успоредно с насипа на Рива, той е облицован с кафенета, ресторанти, магазини и някои от най-известните сгради в града.

Ще намерите Градски Торан около половината път, популярно място за среща с хора, преди да тръгнете за хапване или кафе. Като цяло пешеходен, Корзо е идеален за разходка. Скитането по дължината му ще ви даде да разгледате града, неговите хора и неговия характер. Освен това е чудесно въведение в уникалната кафе-култура в града.

За разлика от други части на Хърватия, където италианските правила важат - т.е. да изпиеш кафето си почти на крак, добрият фолк Риека предпочита австрийския начин да се наслаждава на кафето: да се срещнете с приятели, да вземете любимата си маса и да се задържите - клюки, дебати, смях и размяна на приказки над чаша кафе и парче торта.

3. Лудият карнавал

7 причини да посетите Риека, Хърватия
Снимка: wikimedia

Нещата стават малко по-оживени на Корзо през февруари, когато Риека е домакин на най-буйния карнавал в Хърватия. Основният карнавален марш се провежда в последната неделя преди Пепелна сряда и над 100 000 души се вмъкват в града, за да гледат спектакъла.

От 1449 г. карнавалът е реакция на градска наредба, която забранява носенето на маски. Така че едва ли е изненадващо, че повечето от гулячите и маршовете носят маски и костюми.

Най-фрапиращите са халубайските Zvončari, ужасяващи езически герои, носещи животински кожи и огромни стилизирани глави на бик. Винаги присъстващи на парада, те получават най-силни наздравици и са олицетворение на мотото на карнавала „Krepat, ma ne molat!” (Умирайте, но никога не се отказвайте).

4. Гледките от Трсат

7 причини да посетите Риека, Хърватия
Снимка: wikimedia

Разположен на хълм над града, кварталът на Трсат предлага спираща дъха гледка към града и залива на Кварнер, някои от най-старите и впечатляващи забележителности в града, както и множество барове и кафенета, за да се презаредите.

Сърцето на Трсат е внушителният замък. Датирайки от праисторическите времена, когато започва живота си като кула, замъкът е разширен и обновен до сегашното си състояние от граф Лавал Нуджент, ирландски генерал, който освобождава града от Наполеон.

Уверете се, че сте уважили светилището на Пресвета Богородица, важно място за поклонничество от 1291 г. Достигнато след изкачване на 561 стъпала, това е най-старото светилище, посветено на Богородица в Хърватия.

5. Музеят на Peek and Poke

7 причини да посетите Риека, Хърватия
Снимка: pixabay

Peek and Poke е музей, посветен на настолни компютри от старата школа, обемисти клавиатури и класическите преносими видео игри. Не е за всеки, но ако сте прекарали детството си в игра на Atari или дори на Commodore 64, това е мястото за вас.

Peek and Poke има по нещо за всеки от всяко поколение. Тяхната масивна колекция от конзоли за игри и персонални компютри датира от 60-те години на миналия век и включва всичко - от Nintendo Wiis до Specrums на Sinclair.

Има хронология на домашните компютри, но наистина страхотната част е, че повечето неща все още работят, като посетителите активно се насърчават да играят на някои от тях.

6. Това е европейска столица на културата за 2020 г.

Заедно с Голуей в Ирландия Риека е коронована за европейска столица на културата 2020 г. В рамките на „Пристанището на многообразието“ градът създаде календар на събитията, фокусирани върху водата, работата и миграцията.

Бившите индустриални комплекси са превърнати в арт пространства, макар че провокиращите скулптури изскочиха из града и годишният карнавал обещаваше да бъде по-голям от всякога. Обстановката с продължаващата заплаха от коронавируса драматично променя курса на събитията, но признанието от присъдения приз остава.

7. Това е врата към ослепителното крайбрежие на Хърватия

7 причини да посетите Риека, Хърватия
Снимка: wikimedia

Риека има няколко хубави плажа. Плоче и Костанж предлагат бистри води и скалисти брегове и съоръжения от най-висок клас. А в близост до Опатия беше оригиналният хърватски плаж/спа курорт през 19 век.

Но истинският коз на Риека е централната му позиция в залива на Кварнер и богатата селекция от фериботи, които обслужват пристанището, в очакване да ви закарат до блестящите острови и средновековни градове нагоре и надолу по крайбрежието на Далматин.

Прелестите на Истрия са наблизо, както и  архипелагът Корнати, най-голямата колекция от острови в Хърватия и дом на очарователния каменен град Крк. Просто се насочете надолу към пристанището и направете своя избор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин