7 съвременни музея с неподражаема архитектура - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 съвременни музея с неподражаема архитектура
Автор: Peika.bg
7 съвременни музея с неподражаема архитектура

От векове музеят е останал една от най-важните културни институции. В допълнение към съхраняването и представянето на изкуството, артефактите и други обекти, много музеи са известни и с тяхната архитектура от световна класа.

Докато съществуват безброй красиви музеи в цял свят, има няколко модерни примера, чиято архитектура е сред най-известните в света.

Нека да видим кои са седемте музея, които впечатляват с уникалната си архитектура!

1. Лувъра, Париж

Лувърът е чудесен пример за среща на старата и новата архитектура. Неговата колекция от древния свят се помещава в бивш дворец от времето на френския Ренесанс. Крилата му са разположени около два големи двора. В рамките на един от тези дворове се намира ембематичната Пирамида - съвременна структура от стъкло и стомана.

През 1983 г. президентът Франсоа Митеран възлага на китайски архитект И.М. Пей да проектира нов вход в музея. Пей, чиито предишни проекти включват източната сграда на Националната художествена галерия и библиотеката "Джон Кенеди" в Масачузетс, предлага една стъклена пирамида, която да доведе гостите в светло фоайе под земята. Концепцията му е одобрена и строителството е завършено през 1989 г. В началото пирамидата е приемана със смесени чувства, но днес тя е едни от символите на Лувъра.

7 съвременни музея с неподражаема архитектура

2. Музей Соломон Гугенхайм, Ню Йорк

В допълнение към колекцията си от съвременно изкуство, музеят е известен със своята сграда, проектирана от Франк Лойд Райт. Подобно на другите му творения, Гугенхайм демонстрира интереса на архитекта към органични фигури и форми. За разлика от острите правоъгълници на сградите, които го заобикалят, музеят има кръгъл силует, разделен на етажи. Тази естетика е отразена от отворения атриум на сградата, който е оформен от спирала, която завършва с нещо като паяжина.

7 съвременни музея с неподражаема архитектура

Проектът на Райт започва през 1943 г. 200 скици и 15 години по-късно, музеят най-накрая е отворен за обществеността.

7 съвременни музея с неподражаема архитектура

3. Художествена галерия Тейт Модърн, Лондон

За разлика от Гугенхайм и Пирамида на Лувъра, лондонската галерия не е изградена от нулата. Всъщност сградата, в която днес се излагат произведения на изкуството от световна класа, е била електроцентрала до 2000 г. Електрическата станция Bankside е построена в средата на XX-ти век, на южния бряг на река Темза. След затварянето ѝ през 1981 г. е трябвало да бъде разрушена. През 1994 г. галерията "Тейт" обявява, че ще ремонтира сградата и ще изложи своите произведения на изкуството  в нея.

7 съвременни музея с неподражаема архитектура

След ремонта сградата запазва голяма част от оригиналната си архитектура, включително централния комин и голямата зала за турбините. Но през 2016 г.  е добавена 11-етажна кула, наречена "Блаватник". Това ново разширение предлага панорамна гледка към Лондон.

4. Музей за съвременно изкуство Нитерой, Рио де Жанейро

Това е една от най-популярните туристически дестинации в Рио де Жанейро. Поставен върху скала, издигаща се около морето, музеят сякаш се носи във въздуха. Това е едно от най-известните творения на бразилския архитект Оскар Нимайер. Той е пионер на съвременната архитектура и майстор на абстракцията. Вдъхновява се от форми, открити в природата. Извивките на планината, криволиченето на реката, всички нежни и овални форми, без ръбове, са негова запазена марка. Такава е и сградата на музея Нитерой. Тя изглежда така, сякаш не е от този свят. Строжът ѝ е завършен през 1996 г. след 5 години строителство.

7 съвременни музея с неподражаема архитектура

5. Музеят на изкуствата в Денвър

Музеят на изкуствата в Денвър има енциклопедична колекция, която обхваща различни култури и векове. Въпреки това, архитектурата на основната сграда е изключително съвременна. Тя е проектирана от полско-американския архитект Даниел Либескинд и завършена през 2006 г. В структурата ѝ има 20 въртящи се платна, изработени от титан и стомана, които формират абстрактен ландшафт. Либескинд е вдъхновен от светлината и геологията на скалите. Музеят е разчупен и нестандартен, впечатляващ с начупените си форми.

7 съвременни музея с неподражаема архитектура

6. Център "Жорж Помпиду", Париж

Той е символът на изкуството в Париж от XX-ти век. В него се помещава най-голямата колекция от съвременни произведения на изкуството в Европа, а авангардната му архитектура го прави идеален за целта. Музеят е създаден от Ренцо Пиано, който спечелва конкурс за архитектурно проектиране през 1971 г. Неговият дизайн включва "експонирани" екстериори, които разкриват как е създадена вътрешната инсталация на сградата. Със синьо са оцветени климатичните инсталации, водопроводът е оцветен в зелено, а ескалаторите и асансьорите са червени. Сградата изглежда така, сякаш в момента се строи и още не е завършена.

7 съвременни музея с неподражаема архитектура

7. Музей Гугенхайм, Билбао

През 1991 г. баското правителство и Фондация Соломон Р. Гугенхайм обявяват намеренията си да построят нов музей "Гугенхайм", покрай пристанище Билбао. Архитект на новата сграда е Франк Гери. Поглеждайки към местния пейзаж за вдъхновение, той си представя вълнообразен екстериор с изглед към баските хълмове. Освен това използваните материали - стъкло, камък и титан съвпадат отлично с индустриалната обстановка на музея. Той отваря врати през 1997 г., а сградата му и до днес е наричана истински феномен! Дори критиците, академичните среди и широката общественост остават очаровани от иновативния музей.

7 съвременни музея с неподражаема архитектура

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин