7 спомена от Мадрид - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 спомена от Мадрид
Автор: Ралица Василева
7 спомена от Мадрид
Снимка: Thinkstock/Guliver

Какво да си вземете от Мадрид? Най-вече красиви спомени, разбира се, но има и разнообразие от материални неща, които ще ви дадат възможността да отнесете частичка от Мадрид у дома.

1. Хамон – Хамонът е хем нещо материално, хем има способността бързо да се дематериализира. Традиционната испанска шунка е вкусен „сувенир“, който ще зарадва всеки, а цената й варира според продължителността на времето, през което е отлежавала, начина й на обработка и подправките. В Мадрид дори има музей на хамона, където ще видите и подушите най-скъпия хамон – цената му е няколко хиляди евро. Ще научите за начините на обработване на шунката и за историята й. Ще го откриете на улица „Майор“ (Calle Mayor).

2. Калиграфски наклонности - По улица „Майор“ има и много интересни магазини за подаръци. Един от тях е старинният магазин, посветен на калиграфското изкуство. Тук се продават разнообразни по форма мастилници, пера за писане, папируси, различни видове писци, печати, луксозни видове хартия, ръчно изработени тефтери, кожени подвързии за книги, различни цветове мастило.

3. Фламенко спомени - На същата улица има и няколко големи магазина за традиционни фламенко облекла и аксесоари. В тях се предлагат красиви ръчно рисувани ветрила, шноли, пъстри копринени шалове и изкуствени цветя за коса. Освен фламенко асортимента, в тези магазини ще намерите и дървени резбовани бастунчета, както и красиви кутии за бижута от дърво и порцелан.

4. Спомени за тореадори - Отново на улица „Майор“ има и специален магазин за тореадори, в който ще откриете оригинални тореадорски принадлежности: червени платна, шапки, тореадорски костюми, статуетки и аксесоари за този традиционен испански спорт.

5. Пулсът на града - Ярък спомен от града ще си създадете и на улица „Гран Виа“ (Gran Via). Тук ще усетите забързания пулс на големия град и ще видите многото му лица. Пъстрата тълпа от забързани мадридчани, туристи, просяци, улични музиканти и търговци ще ви погълне. С многото си кина и театри с големи мигащи реклами на филми и представления „Гран Виа“ напомня на Бродуей. Отрупана е и с безброй магазини, кафенета и ресторанти. В края й е площад „Испания“ с два красиви фонтана.

6. Спомени от кралските градини - Разходката из чемширените лабиринти в градините на кралския дворец (Jardines de Sabatini) също ви гарантира красив спомен от Мадрид Ако пък решите да си направите и снимка с тореадор пред двореца, току-виж се окаже, че този тореадор с автентично произношение на испански, е българин, живеещ в Мадрид от много години.

7. От сън спомен няма - Нощен Мадрид също ще ви подари незабравими спомени. Тогава жаркото слънце отстъпва място на красивите улични фенери и лампи, а меката им светлина подканва за нощна разходка и забавления. Улиците са оживени и весела испанска глъчка оглася всички площади и заведения.

И така – грабете с пълни шепи. Мадрид има какво да ви даде. Но дори и да се върнете с празни ръце, сърцето ви със сигурност ще е пълно, а нали това е важното!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин