8 дестинации в Норвегия за лятото - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 дестинации в Норвегия за лятото
Автор: Peika.bg
8 дестинации в Норвегия за лятото
Снимка: Visit Norway

Когато стане дума за интересни дестинации през лятото, скандинавските държави не са първите, които хрумват на туриста, но интересното е, че именно това време е най-подходящото да посетите тази част от Европа.

Въпреки че там няма толкова забележителности, колкото в южната част на континента, през лятото в Норвегия времето е добро, хората са дружелюбни, а и има какво да се види и откъм природа, и откъм история. Вижте кои са 8-те най-интересни туристически атракции в Норвегия през лятото.

1. Рибарите и островите Лофотен

Норвежките рибарски селища из островите Лофотен са интересна дестинация за туристите в Норвегия. Там можете да се потопите в автентичната рибарска атмосфера на скандинавската държава, да плавате с лодка или каяк и да опитате местни деликатеси от рибите треска и линг. Една от местните забележителности е най-големият коралов риф в студени води в света - Рьост, а всяка година там се провежда световният шампионат по ловене на рибата арктическа треска. На сушата има високи планини, които са подходящи за пешеходен туризъм и планинско колоездене.

34750

2. Слънце в средата на нощта

Една от най-страхотните гледки в Северна Норвегия се разкрива от Щорщайн (Голямата скала) на планината Фльоя. Скалата е на 420 метра от морето и до нея се стига с лифт за 4-5 минути, а на върха има място за наблюдение със страхотна гледка към Трьомсо и околните острови. През лятото лифтът работи до 1 сутринта.

Другата интересна подобна дестинация е въженият лифт Флойбанен в пристанищния град Берген, който извежда туристите на 320 метра височина до върха на Фльоен - една от седемте планини около града. До върха се стига за 5-8 минути, а гледката към пристанището на Берген и историческите му сгради е наистина страхотна. Лифтът работи през цялата година и може да се ползва до 11 вечерта.

8222

3. На върха на Тролския език

Висящата скала Тролтунга (или Тролския език) е една от най-впечатляващите в Норвегия. Скалата в Скегедал се издига на 1100 метра над морското равнище и стигането дотам въобще не е лесно. Най-подходящото време за този 8-10 часов преход е от средата на юни до средата на септември, но наистина трябва да сте във форма за такова натоварване. Времето на това място се променя доста бързо, затова ви трябват добри обувки и топло облекло, карта, компас, вода и храна. Трябва да знаете, че на пътеката няма мобилно покритие. Подробности за скалата Тролтунга.

23331

4. Хората Сами от Финмарк

Туристите могат да очакват много приятни изненади в най-северната и отдалечена местност на Норвегия. Между май и август във Финмарк слънцето изобщо не залязва.

Във Финмарк е морската скала Северен нос, която се издига на 300 метра над морето, там е един от най-северните градове в света – Хамърфест, както и планинското плато Финмарксвида, а теренът включва множество езера, блата и брезови гори с разнообразен животински свят. Във Финмарк туристите могат да посетят националния парк Сийланд, където са два от най-северните скандинавски ледници.

Финмарк е родината на народа Сами, които са известни като дружелюбни хора, които се придвижват на шейни като в приказките. Ако отидете там през юли, можете да посетите техният арт фестивал Риду Риду, на който участват повече от 200 артисти всяка година.

5. Пътуване по Тролската пътека

Пътят Тролщиген (Тролската пътека) е отворен през 1936 г. и е заобиколен от планини, носещи имена като Крал, Кралица, Епископ и пр. Пътят между Стринфел и Ромсдал е дълъг 106 километра и има 11 остри завоя, разположени на силно наклонен релеф. По Тролската пътека има 6 места, определени за почивка и снимки, а най-стръмната отсечка е Орловият завой, който се намира на 619 метра над водата.

6. Викингите!

В музеите на Осло се съдържат множество артефакти от времената на викингските нашествия в Европа в периода 9-11 век. Музеят на викингския кораб на полуостров Бигдьой съдържа три оригинални вигински кораба от 9-и век, а в него могат да бъдат видени и автентични дърворезби, метални предмети, текстилни изделия и кости. В Историческия музей пък туристите могат да разгледат доспехи от епохата и други артефакти.

В музея Кон-Тики се намира прочутият сал Кон-тики, с който Тор Хейердал е преминал по вода 7 хиляди километра от Перу до Плинезия през 1947 г. Пак там е изложен и египетския кораб Ра II, с който той стига от Африка до Карибите през 1970 г. В музея Фрам можете да научите повече за експедициите на Фритьоф Нансен към Северния полюс и Роалд Амундсен към Южния полюс.

7. Фиордите, разбира се

Един от най-добрите начини да опознаете Норвегия е като пътувате из дълбоките фиорди на страната. Най-големият от тях е Согнефиорд, но има идруги, които си заслужават като дългия 41 километра, над който от 604 метра се издига скалата Преикестолен. Фиордът Харангерфиорд е дълъг 178 километра, а пътувайко по него можете да се отбиете до водопада Вьорингфосен, чийто води се спускат от 170 метра височина.

34751

8. За поклонниците

Пътищата на Свети Олаф напомнят по смисъл на известния Сантиаго де Компостела. Става въпрос за древни 563-километрови пътеки, които започват в Швеция и завършват в катедралата Нидарос в Трондхайм. Маршрутът следва пътя на армията на крал Олаф II Харалдсон, който е минал по него, преди да бъде убит в битка при Стиклестад. Днес кралят е светец-пазител на Норвегия.

За ваше щастие не е необходимо да изминавате целия маршрут. Много туристи предпочитат да вървят само една седмица и да покрият отсечката между Стиклестад и Трондхайм. Тази отсечка минава през брестови гори и покрай руините на манастирът Мюнкеби от 12-и век, както и новият манастир Мариаклостер. След това маршрутът пресича дълбока долина, където има древни пещерни рисунки и после подминава малки фермерски селища. Ако изминете поне 100 километра, можете да вземете сертификат в катедралата Нидарос, където са положени и останките на крал Олаф.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин