8 екопътеки на територията на България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 екопътеки на територията на България
Автор: Вероника Иванова
8 екопътеки на територията на България

Все повече нараства броят на хората, търсещи уединение сред природата.

Ако и ти си сред тях, то може би информацията за някои от популярните екопътеки в България, която сме подбрали, ще ти е от полза:

1. Хотнишка екопътека

Намира се във Великотърновска област, близо до село Хотница и е изградена по ждрелото нарека Бохот. Началото и тръгва от красив водопад, висок около 30 метра и малко езеро, като интересното при водопада е, че водите му имат зеленикав оттенък. Самата екопътека е дълга около километър и половина, като обикновено 1 час е достатъчен, за да се обходи. Мястото е подходящо и за организиране на пикник.

2. Дряновска екопътека

Дряновската екопътека се намира в Стара планина, близо до Дряновския манастир. Интересна е с това, че макар и кратък, пътят ѝ е осеян с различни релефни феномени – скални ниши, скални венци, пещери, пластови стъпала, водопади, прагове, въртопи и др. Тук разнообразието на растителни и животински видове е голямо, като някои от тях са обявени за застрашени от изчезване.

8 екопътеки на територията на България

3. Копренска екопътека

Тази екопътека се намира на 130 км. от София, близо до град Чипровци. Започва от село Копиловци и е дълга 20 км. Изминаването на целият път отнема около 5 часа, като е препоръчително да се вземе и водач. Пътеката излиза точно под връх Купрен.

4. Екопътека Видимско пръскало

Екопътеката започва от квартал Видима в град Априлци, като дължината ѝ е 16 км., а теренът – лесно проходим. Намира се на територията на резерват Северен Джендем (част от Национален парк Централен Балкан), като изминаването ѝ отнема около 4 часа. Пътеката се движи успоредно на река Пръскалска, като по време на пътя могат да бъдат видени места за отдих и пикник. Тук не липсват и информационни табели и табла, запознаващи посетителите с растителния и животински свят в района.

8 екопътеки на територията на България

5. Негованска екопътека

Негованската екопътека, известна още като Еменска екопътека, се намира съвсем близо до Еменския каньон и е първата екопътека в България. Началото и тръгва от каньона, като минава покрай пещера и завършва с водопада Момин скок на река Негованка. Там водопадът образува вирче, където можете да се изкъпете или да пробвате да уловите риба – най-вероятно е да хванете кефал. Самият преход трае около 3 часа, като от по-високите места по пътя се откриват чудни гледки. Докато вървите ще се натъкнете и на много полянки, на които може да отдъхнете.

8 екопътеки на територията на България

6. Трънска екопътека

 Тази екопътека се намира на 80 км. западно от София –почти до границата със Сърбия. Може да се каже, че се състои от две части, като първата минава по ждрелото на река Ерма (на 3 км. от град Трън), а втората минава покрай река Ябланишка (на 11 км. от град Трън). Втората част на екопътеката е по-трудната, като в случай че искате да изминете целият маршрут, ще трябва да направите 13-километров преход . Има и два по-кратки маршрута, които могат да бъдат изминати за около час и половина.

7. Крушунска екопътека

Крушунската екопътека е разположена в Западния Предбалкан, близо до село Крушуна. Тя е най-късата пътека в България, състояща се от множество стълби, като вървейки по нея се стига до Крушунската пещера. Времетраенето на прехода е около час и половина, като е възможно да се наеме и водач.

8 екопътеки на територията на България

8. Екопътека Римският път

Тази екопътека се намира в Стара планина, близо до Трявна и историческият резерват Боженци. Началото и представлява стар римски път, съществуващ от ІV век. По пътя има много места за отдих, беседки, огнища и пейки, а също и информационни табла.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин