8 филма за пътуване, които да видиш във Велико Търново - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 филма за пътуване, които да видиш във Велико Търново
Автор: Peika.bg
8 филма за пътуване, които да видиш във Велико Търново

Вече 12 години в един от най-туристическите градове в България се прожектират едни от най-добрите туристически филми от света и у нас. И този април, от 14 до 17-и, във Велико Търново ще се проведе филмовият фестивал „На източния бряг на Европа“.

Входът е свободен, а програмата включва филми за природа, култура, история, традиции... Всичко, което вашата душа на пътешественик иска да види.

Организаторите са обещали и награди, така че вече знаете какво ще правите следващия уикенд! Повечето прожекции са в изложбени зали "Рафаел Михайлов", вижте и цялата програма на филмовия фестивал.

Ето и някои от филмите, които харесахме от тазгодишната програма на фестивала на туристическия филм „На източния бряг на Европа“:

Кога за последно разказа история?

14 април, четвъртък, 14:00 ч.

2015, Испания

41397

Документален филм за едно от най-вълшебните места в Испания – Рибейра Сакра. Пътуване през Римското наследство, виното, традициите, пейзажите и хората.

*

Където тишината говори

14 април, четвъртък, 14:50

2013, Словакия

41398

Високите Татри. Понякога пъстроцветни, понякога забулени в бяло. Истинската сила на природата достига дълбоко в нас. Как можем да разберем тази невероятна хармония от цветове, звуци и форми на живото и неживото? Как можем да разберем монументалността на старателно създаденото пространство, пълно с малки детайли? Те са незабележими за нашите очите и неразбираеми за съзнанието ни.

*

Да построиш чешма

14 април, четвъртък, 16:35

2015, България

41399

Документален филм на Регионален телевизионен център – Благоевград. Телевизионен разказ за традицията семействата в селата в района на Сатовча да изграждат чешми в памет на починали близки или пък за здраве. За една традиция, която се пази от десетилетия и се предава през поколенията. За една традиция, възпята в песни.

*

Виена/Сега

14 април, четвъртък, 16:55

2016, Австрия

41396

Ако сте си мислили, че във Виена няма да ви се наложи да оцелявате, гледайте този филм. Разходката из Виена ще ви покаже великолепни гледки сред шума на града. Британският журналист и виенчанин по избор Крис Къминс ще ви разходи из града, ще ви запознае с невероятни персонажи и ще даде забавни “съвети за оцеляване” по време на ваканция в града.

*

Синът на планините

14 април, четвъртък, 17:05 

2016, Турция

41395

Това е историята на Бюлент Еркан, Синът на планината. Еркан до неотдавна се е прехранвал като овчар. Когато осъзнава, че дивият живот около него постепенно започва да изчезва, той взема нещата в свои ръце. Наричат го Синът на планините, защото там прекарва по-голяма част от времето си. Еркан снима дивия живот и споделя кадрите в социалните мрежи, за да се бори срещу бракониери и практики, които вредят на околната среда, и да даде гласност на случващото се.

*

Кръгове на светлината

15 април, петък, 16:00

2015, България

41394

Кръговете на Любовта, Мъдростта и Истината движат света, крият загадки и дават знаци, а изборът остава за нас самите. “В природата всичко е написано, само трябва да се научим да го разгадаем”, казва Петър Дънов. Филмът е на Българската национална телевизия.

*

Десницата на св. Иван

16 април, събота, 10:25

2015, България

41393

Защо възрожденските художници са рисували св. Иван Рилски без дясна ръка? Каква е съдбата на десницата на светеца и къде се намира днес тя? Едно пътуване от Велико Търново, през остров Тинос – Гърция, до Рилския манастир.

*

Пътешествие с тракийските царе

16 април, събота, 11:15

2015, България

41392

Защо Омир казва, че траките са равни с боговете и можем ли да му вярваме? Така той е описал траките в “Илиада” . Отговор на този въпрос търси екипът на документалния филм “Пътешествие с тракийските царе”.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин