8 интересни факта за красивия уелски замък Каернарфон - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 интересни факта за красивия уелски замък Каернарфон
Автор: Peika.bg
8 интересни факта за красивия уелски замък Каернарфон
Снимка: Hefin Owen

Замъкът Каернарфон е гордостта на Уелс и британската кралска корона. Укреплението е имало важна роля на няколко пъти в ключовите исторически моменти на Великобритания, освен това размерите и застрашителният му вид са останали непокътнати до наши дни. Векове наред Каернарфон е бил призван да пази селището, което е скрито зад стените му.

Там, зад тях,  се крият и няколко любопитни факта за този уникален замък от списъка със световно наследство на ЮНЕСКО.

1. Каернарфон и „Железният кръг“ на Едуард I

Едуард I Английски е бил известен като безскрупулен и много амбициозен владетел. Той искал да присъедини Уелс веднъж завинаги към своето кралство. Той знаел, че нормандците преди него са се провалили и това го амбицирало още повече. През 1282 г. армията на английския владетел разбива тази на последния уелски принц, който загива, и така Едуард на практика завладява страната. Кралят решава да затвърди властта си със серия от ремонти на съществуващи замъци и строежи на нови като Каернарфон, като всички укрепления от този период са познати като „Железният кръг“ на Едуард I. Каернарфон е бил перлата в този проект и лична резиденция на краля в Уелс.

35903

2. Каернарфон и разходите

Кралят израходва огромна сума пари, за да построи замъка, както го иска. Според историците, той използва около 22 хиляди паунда, което е било огромно състояние през 13-и век, предвид факта, че на работниците на обекта са плащали около 3 пенса на ден. Тогава 240 пенса са били равни на един паунд. Голяма част от материалите са били докарани отдалеч, а работниците са идвали чак от Лондон. Ефективността им обаче е впечатляваща – Каернарфон е бил построен само за пет години.

3. Каернарфон и портите

Крепостта има не една, а две големи порти, наречени Портата на краля и Портата на кралицата. Първата е била входът към града и е една от най-внушителтните порти във Великобритания - с дупки за изливане на врящо масло и вода върху нахлуващи врагове, четири врати и пет падащи решетки за преминаване. Портата на кралица никога е не изпълнявала официалната си функция си и там са се разтоварвали доставките от корабите.

35904

4. Каернарфон, все пак, е бил превзет

Въпреки високите защитни стени и отбранителните съоръжения, Каернарфон, все пак, е бил превзет. Самите уелсци успяват да направят това с въстанието от 1294 г. Бунтът в страната е бил масов и неочакван за англичаните – за нула време уелсците разрушават част от стените на замъка и го превземат. За тяхно съжаление, англичаните успяват да си го върнат още на следващата година. В следващото си въстание уелсците и подкрепления от Франция на два пъти обсаждат безуспешно Каернарфон. По време на Английската гражданска война, замъкът е бил защитаван от роялистите в три обсади, преди да бъде превзет през 1648 г.

5. Каернарфон и първият Принц на Уелс

Хитрият Едуард I е знаел, че уелсците няма да се примирят с подчиненото си положение. Затова, той е измислил как да приобщи местните хора към короната. Неговият син Едуард от Каернарфон е роден в крепостта и коронован за принц на Уелс през 1301 г. Едуард дори е представил бебето като „принц, роден в Уелс, който никога няма да говори английски“. Това е било напълно вярно, защото целият английски кралски двор е говорил френски по онова време. Детето става крал на Англия като Едуард II Английски през 1307 г. Той обаче се проваля епично и е свален от собствената си жена Исабела, а накрая умира при неясни обстоятелства в замъка Бъркли, също в Уелс.

35905

6. Каернарфон и уелските мускетари

Заради страхотната си архитектура и история, днес замъкът посреща множество туристи. Мястото предлага на вниманието им автентичност, гледки, но и доста интересни излобжи. В Кулата на кралицата можете да видите Музеят на кралските уелски мускетари. В нея има униформи, оръжия, медали и сувенири от този славен полк. В Орловата кула има интерактивна история на замъка, а в Кулата Чембърлейн има малка изложба на трона и различни кралски принадлежностите на принц Чарлс от коронясването му за Принц на Уелс.

35907

7. Каернарфон днес

В наше време Великобритания все още има Принц на Уелс. Това е престолонаследникът на английската корона - принц Чарлз, който получава титлата си в замъка през 1969 г. Преди него Едуард VIII я е получил на същото място през 1911 г.  

35908

35909

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин