8 любопитни факта за микродържавата Сан Марино - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 любопитни факта за микродържавата Сан Марино
Автор: Peika.bg
8 любопитни факта за микродържавата Сан Марино

В една от най-малките държави на света, Сан Марино, някои неща са по-различни отколкото в останалата част от Европа. Републиката е разположена на Апенинския полуостров, недалеч от Адриатическо море. Нейна столица е градът Сан Марино, чието населени е едва няколко хиляди души. 

Ето и няколко любопитни факта за тази малка република:

1. Сан Марино е най-старата република в света и единствената оцеляла до днес микродържава на Апенинския полуостров, чиято площ от 61 кв. км е останала непроменена през вековете.    

2. Властта е в ръцете на двама президенти – капитан-регенти, които се сменят на 6 месеца и управляват заедно една година, като те биват избирани от парламента на Сан Марино.

3. Никъде другаде в света няма толкова много автомобили на глава от населението. Всеки жител на тази микродържава притежава средно по 1,3 превозни средства. 

4.  В затвора на Сан Марино, който се помещава в едно от крилата на някогашен манастир, през годините се е случвало да има един-единствен затворник. Той се е чувствал като на безплатен курорт, тъй като са му носели храна от близък тузарски ресторант. 

5. Продажбата на пощенски марки съставлява цели 10% от брутния вътрешен продукт на страната.

6. Жителите на Сан Марино живеят дълго. Средната продължителност на живота е 81 години за мъжете (рекордьор на Европа наред с Исландия) и 85 години за жените.

7. Сан Марино е толкова малка република, че разстоянието от север на юг възлиза на 12 км – приблизително толкова, колкото от центъра на София до летището, а броят на жителите и е 33 785 души.

8. В Музея на изтезанията на Сан Марино е изложен един доста интересен експонат – уред, с който в миналото са раздробявали коленете на осъдените.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин