8 начина да вбесите екскурзовод - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 начина да вбесите екскурзовод
Автор: Мира Янева
8 начина да вбесите екскурзовод

Пътуването в организирани туристически групи е като придвижването със стадо овце - всички се движите вкупом и има един водач - екскурзоводът. Може би сте забелязали, че в групата винаги има един човек, който кара по собствените си правила и изнервя до крайност всички останали туристи. Ако се загледате още по-внимателно обаче, ще видите, че този човек се забавлява най-много от всички останали. Така че ето няколко съвета, с които на следващата ви екскурзия ще вбесите до безпаметност екскурзовода, като в същото време ще си прекарате страхотно.

1. Непрекъснато закъснявайте

Ако екскурзоводът определи среща в 14 часа, гледайте да сте на уреченото място не по-рано от 14:20 часа. Така всички останали вече ще са заели местата си в автобуса, шофьорът ще е запалил мотора и ще можете да потеглите веднага, без да се налага да изчаквате други нахални закъсняващи.

2. Задавайте колкото се може повече въпроси

"Няма глупав въпрос", е казал някога някой. Екскурзоводът е тук, за да сподели с вас знанията си, затова просто му помогнете, като му проведете разпит. "Това какво е? А тази сграда каква е? Този камък важен ли е?". Задаването на въпроси, на които вече е отговорил, е изключително препоръчително, тъй като повторението е майка на знанието.

3. Изисквайте непрестанно спиране за тоалетна

Ходенето до тоалетна е деликатен въпрос и щом автобусът може да спре за всички останали, може да спре и за вас. 10 минути по-късно, разбира се.

4. Не използвайте името на екскурзовода

Дори ако на табелката му пише "Иван", спокойно продължавайте да го наричате "Гошо". Гошо е хубаво име.

5. Поправяйте екскурзовода

Колкото повече коригирате невярната информация, с която екскурзоводът се опитва да въведе групата в заблуда, толкова по-голямо добро правите на всички. Тази техника е особено добре приложима в съседни държави, с които имаме бурно общо минало - Гърция, Турция, Македония.

6. Или изобщо не го слушайте

Проведете паралелно своя собствена екскурзоводска обиколка, като използвате пътеводителя, който сте си донесли от вкъщи.

7. Приемайте правенето на снимки насериозно

Не бихте искали да прибързвате със снимката. А най-малко бихте искали останалите 50 души от автобуса да влизат в кадър. Затова притичвате първи до мястото, което ще снимате, нагласяте статива и с разперени ръце държите всички останали назад, докато направите 14 кадъра. 

8. Напуснете

По средата на дълъг организиран тур, обявете, че не можете да търпите повече такива глупости и напускате екскурзията. Екскурзоводът хем не може да ви остави, защото е отговорен за вас, хем е смъртно обиден от коментара ви. Демонстративно си вземете куфара и потеглете пеш.

А вие как вбесявате екскурзовода?

Прочетете и Как да вбесите турист.

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook! 

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин