8 неща, които можете да правите на остров Крит - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 неща, които можете да правите на остров Крит
Автор: Peika.bg
8 неща, които можете да правите на остров Крит

Красивите брегове на остров Крит привличат посетители от цял свят. Посещението на остров Крит е като бягство в Рая, с неговите красиви плажове и синьо море. 

Въпреки че на Крит има изобилие от невероятни плажове, на които да се насладите, има много други забележителни неща, освен пясъците и морето. Като най-големият остров в Гърция има богата комбинация от история и култура и дълбоко наследство, което е толкова забележително, колкото и постоянно променящият се пейзаж на острова.

Като оставим настрана плажовете и пясъка, има занаятчийски селища на високи хълмове, романтични римски руини и интересни минойски дворци. 

Ето 8 неща, които можете да правите на остров Крит: 

1. Посетете стария град на Ханя 

Старият град на Ханя е може би един от най-красивите в Гърция – до такава степен, че е удоволствие да се изгубите в него. Има сладка смесица от критски, османски и венециански влияния и лабиринт от красиви улички и тайни пътеки. Отидете до старото венецианско пристанище, пристанище Ханя, за разходка и напитки преди вечеря– кехлибареният залез стопля душата. След това можете да опитате най-доброто от критската кухня- мястото е пълно с уютни, автентични гръцки таверни. 

2. Отидете до плажа Елафониси

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by LuckyTrip (@luckytrip)

Плажът Елафониси е един от най-спиращите дъха плажове на Крит. Мистичният плаж е мястото, където розовите пясъци се срещат с ментово синьото море – сюрреалистична и много впечатляваща гледка. Потопете се в топлите, прозрачни води на това вълшебно място. Избягвайте това място в разгара на лятото, тъй като е пълно с туристи. Най-добрите сезони за посещение са пролет и есен. Розовата пясъчна ивица е съставена от натрошени черупки, а преливащият син цвят е типичен за крайбрежието на Крит.

3. Докоснете се до занаятите в село Крица

Крица е традиционно гръцко село, разположено на хълм, заобиколено от маслинови дървета. Там можете да се докоснете до изкуството на правенето на дантела, тъкането и бродирането – жените в региона са известни със своите впечатляващи занаяти. Пътуването до планинското село е също толкова запомнящо се, колкото и самото сложно правене на дантела, тъй като по пътя се разкриват невероятни гледки. 

4. Посетете римските руини на Гортина

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Robert (@travelineurope)

Гортина е бившата римска столица на острова. Древните руини и археологическите обекти показват римския живот и времена. Някога е бил столица на римския Крит (67 г. пр. н. е.) и има изложени умопомрачителни римски бани, традиционни театри и храмове. Освен необичайните руини, има акропол и християнската базилика Агиос Титос – която е прекрасна, особено по залез.

5. Разгледайте плажовете от лодка

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Roy (@royslife_78)

Качете се на борда на лодка и направете морска обиколка на най-хубавите плажове на Крит: това е най-добрият начин да се насладите на пясъчните брегове. Местните организират екскурзии до ключовите точки. Най-популярните места за посещение са Елафониси, плажът с красив розов пясък и Хора Сфакион, малко пристанищно селище и плаж с ярко сини води. 

6. Изживейте фестивала на раки 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by KEYF-İ MAHAL (@keyfimahalnevizade34)

Узо? Не – ракията или "раки" е най-автентичната напитка на острова. Kazani Zargianaki е фестивал на ракията, който предоставя възможността на посетителите да опитат традиционната напитка и да се забавляват под звуците на музика. Това е преживяване, което ще помните цял живот, така че не го пропускайте. 

7. Обиколка на минойския дворец в Кносос

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by John S. Douvris (@jsdouvris)

Ако посетите Крит, направете обиколка с екскурзовод на минойския дворец в Кносос, древен дворец с 1500 стаи, известен също като лабиринт – датиращ от 7000 г. пр.н.е. Жилището на цар Минос е свързано с наследството на Минотавъра, Диадалос и Икарос. Тронната зала е сензационна, както и целият дворец. Комбинирането на пътуване до Кносос с археологическия музей на Ираклион е добра идея – в музея ще видите удивителната колекция от минойски артефакти.

8. Отидете до Спиналонга

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Giwrgos Mirtsekis (@giwrgosmirtsekis)

Остров Спиналонга в залива Елунда е важна част от историята на Крит и трябва да присъства във всеки туристически маршрут. Спиналонга било място, където гърци с проказа били поставяни под карантина при ужасни условия. Островът има трагична история, която обаче е доста интересна. Островът е затворен едва през 1957 г. - не толкова отдавна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин