8 неща, които трябва да знаеш за индонезийската култура - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 неща, които трябва да знаеш за индонезийската култура
Автор: Peika.bg
8 неща, които трябва да знаеш за индонезийската култура

Изучаването на културата на Индонезия не само ще ви осигури по-богат пътешественически опит, но и ще промени начина, по който възприемате света. От религия до социални навици, открийте нещата, които трябва да знаете за индонезийската култура.

Подбрали сме ви 8 от тях. Надяваме се да ви бъдат полезни, особено ако планирате пътешествие в този край на света.

Няма такова нещо като "индонезийска култура"

Първо да направим едно уточнение. "Индонезия" е особен термин, който назовава определена нация, но няма толкова общо с неговата култура. В Индонезия има поне 300 етнически групи, всяка от които със собствен набор от обичаи и отличителни културни обекти. Това не означава, че няма сходства между една и друга култура, но имайте предвид, че разнообразието, което идва с тази дума е наистина голямо. Често това, което се смята за култура на Индонезия, всъщност е образ на доминираща култура или отразява сливането на няколко подобни култури.

55096

Връзката със семейството е много силна

Независимо дали са стари или млади, индонезийците поддържат тесни връзки с членовете на своето семейство. Много младежи не излизат от дома на родителите си, дори когато вече имат собствен стабилен доход. Това показва, че този тип отношения не са плод на някаква зависимост, а разкрива ценностите и принципите, които нацията има, когато става въпрос за семейството.

55090

Някои домакинства дори се състоят от разширено семейство - баби и дядовци, лели, чичовци и племенници, които живеят заедно или пребивават в един квартал, само за да са близо един до друг.

В Индонезия има шест религии

Индонезия е известен с огромното си мюсюлманско население. Но ислямът е само една от шестте официални религии, признати в страната, сред които - протестантство, католицизъм, хиндуизъм, будизъм и конфуцианство. В Бали, например, доминиращата религия е хиндуизмът, а има и места, където има повече християни, отколкото мюсюлмани.

55093

Религиозните ангажименти са на първо място

Без значение коя религия поддържат, индонезийците обикновено са много духовни. Те приемат религиозните си практики много сериозно, а това се отразява в ежедневните ритуали. Силната им вяра личи и по величието на храмове и места за поклонение.

55095

Индонезийците са колективни

От най-ранната си история индонезийците винаги са били задружни. Земеделските производители работят заедно, за да обработват земите си и да управляват ресурсите си. Селата поддържат близки общности и се грижат един за друг, а културните ценности прокарват принципите на колективизма. Дори и в съвременни условия, в офис среда, можете да видите тази задружност на индонезийците.

55091

Индонезийците обичат супер пикантна храна

Архипелагът е богат на билки и подправки, най-вече пикантни, които са неразделна част от традиционните ястия. Всъщност, много индонезийски специалитета са не просто пикантни, а направо могат да ви изгорят езика. Рецептите варират в зависимост от основните култури в района. На остров Ява, например, харесват по-сладки ястия, поради изобилието от захарна тръстика и палмова захар там. 

 55098

Всяко място има легенда

Индонезийците често отиват отвъд науката и историята, за да обяснят как са се образували природните им забележителности. На повечето места можете да говорите с местните жители, които с удоволствие ще ви разкажат истории за богове, духове, царства или пастири, които допринасят за формирането на храмове или други културни забележителности  в района.

55094

Индонезийците празнуват всичко

От определени месеци на бременността до първите стъпки на детето, много култури в Индонезия имат специални церемонии за най-малките етапи от човешкия живот. Сватбите и погребенията пък са смесица от хипнотизиращи традиции и представляват впечатляващи тържества. Също така има общи празници и церемонии за събиране на реколти или изпращане на благодарности към боговете на специални дати. 

55092

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин