8 неща, които трябва да знаете преди да посетите Норвегия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 неща, които трябва да знаете преди да посетите Норвегия
Автор: Peika.bg
8 неща, които трябва да знаете преди да посетите Норвегия
Снимка: pexels

Посещението на Норвегия е лесно: както за местните жители, така и за туристите, почти всичко изглежда създадено, за да ви помогне да живеете по-добре и да имате най-доброто пътуване в живота си. 

Норвежците също са доста спокойни и гостоприемни: ако има някакви правила на етикета, които трябва да спазвате, бързо ще ви бъде простено, ако ги нарушите, ако някой изобщо забележи.

Но все пак има някои неща, които трябва да знаете и да планирате. Например Норвегия е една от най-скъпите страни на планетата, така че съветите за поддържане на ниски разходи могат да направят огромна разлика. Това също е дестинация, където сезонните разлики могат да бъдат екстремни, както по отношение на климата, така и по отношение на странни арктически явления като среднощното слънце и северното сияние. Разбирането им може да повлияе на всичко - от дейностите на открито до осигуряването на добър нощен сън.

Това, което следва, са нашите съвети, които ще ви помогнат да извлечете максимума от вашето норвежко пътуване:

1. Дейностите на открито са сезонни, така че планирайте внимателно

Сезоните са всичко в Норвегия. Всеки дълъг летен ден може да изглежда като че ли продължава вечно, но прозорецът за много дейности рядко продължава дълго. Това важи за пешеходния туризъм – интензивно красивата норвежка пътека Besseggen Ridge Trail в националния парк Jotunheimen може да привлече 30 000 туристи само за два месеца. Някои пътеки остават отворени след лятото, но рискувате сериозен риск от екстремни метеорологични условия. Колоезденето почти навсякъде и рафтингът по река Sjøa също са строго само през лятото. 

2. Пълноценно хранене с ограничен бюджет

Цените за хранене в Норвегия могат да бъдат смайващо високи: в приличен ресторант основно ястие за 50 долара е нормално. За щастие, най-добрата норвежка кухня почти винаги си заслужава, но запазете тези цени за специален повод или дори само за вечеря.

Можете да се възползвате от обилните закуски на шведска маса, които повечето хотели предлагат. Така няма да огладнеете до вечеря, а ако това се случи, можете да хапнете в някое кафене или дори на бензиностанция, където има доста по-евтини варианти. 

3. Купете билети за влак и автобус онлайн

Ако пътувате в Норвегия с железопътен транспорт, ви очакват някои от най-живописните железопътни пътувания в Северна Европа. Но каквото и да правите, не плащайте пълната такса: норвежците рядко го правят. На почти всеки маршрут норвежките държавни железници отделят ограничен брой намалени (minipris) билети. Колко плащате зависи от това колко рано резервирате, така че започнете да планирате веднага щом имате потвърдени дати за пътуването си, дори ако е месеци предварително. От всички автобусни услуги, които се предлагат в цялата страна, Lavprisekspressen е известен със своите ниски цени на билети по основните маршрути – резервирайте онлайн и резервирайте по-рано.

4. Носете си маска за сън през лятото

Нека си признаем, среднощното слънце на Норвегия (което може да означава 24 часа дневна светлина в продължение на месеци) и полярната нощ (същата, но с безкрайна тъмнина) могат да бъдат доста объркващи. В началото може да бъде вълнуващо да се разхождате покрай красив фиорд под блестящо слънце в 3 сутринта. И има значителен чар в обяда под нощното небе. Но как да спим през лятото? Много хотели, особено в северната част на Норвегия, имат плътни завеси, блокиращи светлината, но носете маска за сън през лятото, за всеки случай.

5. Норвежците са толерантни, но винаги внимателни

Норвежците са доста спокойни за повечето неща и ще ви бъде трудно да намерите по-толерантна нация. По-специално в градовете водещият принцип изглежда е да си прекарвате добре, стига да не наранявате никого. В селските райони е малко по-сложно, но съвсем малко. Винаги има изключения, но норвежците в малките градове и отдалечените райони са склонни да бъдат социално по-консервативни. Шумното и безочливо поведение рядко е добре дошло на такива места. 

6. Шофирането ще отнеме повече време, отколкото очаквате

Много от пътищата на Норвегия са инженерни чудеса, които ви отвеждат на места, където не трябва да минава път. Норвегия има най-дългите тунели в света и извити мостове, а фериботите се грижат за останалото. Дупките са толкова редки, че хората ги снимат. Просто не очаквайте да се движите много бързо. Част от това очевидно е свързано с терена. Също така, защото, освен че са на кратко разстояние от двете страни на големите градове, магистралите са толкова редки, колкото дупките. В голяма част от страната, особено през лятото, ще споделяте пътя с камиони и кемпери, а пътищата не са особено широки. Наслаждавайте се на гледката и не очаквайте да се движите с повече от 60 км/ч. 

7. Вземете основни предпазни мерки

Норвегия е изключително безопасно място за пътуване, може би дори едно от най-безопасните в Европа. Както всеки голям модерен град, джебчиите са възможни в популярните туристически райони, особено в Осло и около района Torget в Берген. Тук и другаде пазете ценностите си скрити и никога не ги оставяйте в колата без надзор. 

8. Следете прогнозата за времето

Внимателното проследяване на прогнозата за времето в Норвегия може да ви спаси живота. Всеки път, когато се отправяте към която и да е норвежка пустош, разумните предпазни мерки включват винаги носене на топло оборудване за влажно време, както и вода и храна за спешни случаи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин