8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия
Автор: Peika.bg
8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия
Снимка: pixabay

Докато всички се отправят към хърватското крайбрежие, Загреб остава скрит скъпоценен камък. Все повече и повече пътешественици посещават столицата на Хърватия, все повече и повече от тях се влюбват в този завладяващ град, но въпреки че е придобил голямо признание през последните няколко години, той все още не е основна туристическа дестинация.

Въпреки това, това е красиво място, със зашеметяваща архитектура, разнообразие от събития, прекрасни жители и уникална атмосфера. Ако все още не знаете къде да отидете през следващия уикенд или по-дълга ваканция тип „забавление в града“, Загреб е отговорът.

Ето списък с 8 причини, поради които трябва да го посетите.

Очарователният исторически център на Загреб

8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия
Снимка: pixabay

Центърът на Загреб се състои от две части – Долен град и Горен град. Горният град е най-големият скъпоценен камък на Загреб. Разпростиращ се между хълмовете на Каптол и Градец, това е красив средновековен квартал. Заради ниските цветни къщи Горни Град придава силно чувство на уют. Има много исторически значими сгради, включително портата на Стария град, катедралата Успение на Пресвета Богородица и красивата църква St Marks.

Има и един причудлив, модерен музей – Музеят на разбитите връзки, който разказва истории за хора с разбито сърце. В Долак, голям пазар, можете да си купите пресни зеленчуци, плодове и риба. Tkalciceva, пълна с бохемски кафенета, е една от най-известните улици в Загреб. Всяко лято художници, музиканти и други се събират на алеята на Щросмайер (Strossmayerovo šetalište), за да представят своите произведения. Там се провеждат много концерти, за да можете да изпиете чаша вино, да послушате музика и да се насладите на прекрасната гледка към Долния град.

Перфектен размер

8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия
Снимка: pixabay

Загреб не е нито голям, нито малък. Там живеят около 800 000 души, малко повече, ако добавите цялата градска зона, обхващаща града. Той е достатъчно голям, за да бъде наситен със събития и жизненост, но не и да стане пренаселен или хаотичен. Можете да се движите из центъра пеша, което е много удобно. В случай, че трябва да отидете по-далеч, има трамваи, автобуси и таксита на достъпни цени. Много е лесно да стигнете от едно място на друго и ако имате проблеми с намирането на правилното място, местните жители винаги са щастливи да ви помогнат.

Страхотни пъбове и кафенета

8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия
Снимка: pixabay

За хърватите кафето е нещо повече от източник на кофеин. Това е свещена напитка, ежедневен ритуал, извинение да излезете от къщата и да се срещнете с приятели. Независимо кой ден и час е, кафенетата в Загреб са постоянно пълни. От ранна сутрин до късна вечер, през делничните и почивните дни, преди учебните часове, след работа, в почивка, хърватите се наслаждават на чашата си кафе. Независимо дали е в центъра или в покрайнините, всеки квартал е пълен с кафенета. В близост до главния площад, и в двете части на стария град, ще откриете много креативно проектирани места, като известния Eliscaffe, който сервира висококачествени кафета, цветното и артистично Jutro или ретро Caffe Bar Finjak.

Други райони имат свои кафенета, където местните жители се срещат, за да обменят най-новите клюки. Обикновено не са много изискани, но това, което ги прави специални, е уникалната балканска и домашна атмосфера. За много хора тези кафенета са продължение на техните дневни. След като прекарате целия следобед в пиене на кафе, ще бъдете пълни с енергия, така че най-накрая можете да се насладите на нощния живот на Загреб и неговите страхотни пъбове. Отидете до Vintage Industrial Bar за концерт, до Tolkien's Bar за оригинална местна бира или до Titus, където можете да слушате рок. Какъвто и музикален жанр и стил да предпочитате, Загреб най-вероятно го има. Това е страхотен град за излизане, особено ако харесвате алтернативните места.

Открити и дружелюбни местни жители

8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия
Снимка: pixabay

Хърватите са очарователни, а усмивките им са заразителни. Както във всички балкански страни, гостоприемството е важна част от културата. Така и хърватите са отворени и гостоприемни. Веднага щом пристигнете в Загреб и поговорите с местните жители, ще се почувствате като у дома си или поне като да посетите стар приятел. Хората казват здрасти един на друг независимо дали са приятели или не. Обичат да говорят, да задават въпроси, да се шегуват и да се смеят. Има нещо много естествено в тяхното поведение. Хърватите се усмихват, защото им се иска, а не защото е учтиво. Те не винаги са учтиви, не се занимават много с учтивостта, но въпреки това – очарователни са. Освен това хърватите винаги са готови за чаша вино или ракия.

Тонове изкуство

8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия
Снимка: pixabay

Загреб е страхотен град за любителите на изкуството. Има много музеи и художествени галерии. Кината са страхотни, особено легендарното Кино Европа, най-старото в Загреб. Ако си падате по европейските филми, това е вашето място. В Хърватския национален театър в Загреб можете да гледате пиеса, балет или опера. Много клубове и кръчми организират концерти. Центърът е пълен с улични художници, особено пешеходната пътека на Щросмайер, спомената по-рано. Артистичното настроение се разпространява из целия град и колкото по-дълго се лутате, толкова повече ще го усещате – в баровете, където се срещат креативни хора, в малките и големите галерии, по улиците и в кафенетата с толкова красив интериор, че трябва да са направени от дизайнери.

Безброй фестивали и други събития

8 причини да посетите Загреб, столицата на Хърватия
Снимка: pixabay

В Загреб няма скука. Въпреки че градът не е много голям, винаги нещо се случва. През юни се провежда известният фестивал InMusic и международни звезди, както и местни музиканти, се изявяват в Загреб. Има също Загребски филмов фестивал, Международен фолклорен фестивал, Световен театрален фестивал, Animafest, Queer Zagreb FM Festival и много други. Можете да слушате музика на живо в барове и клубове, на площадите, в парковете и по улиците. Провеждат се и много изложби и други събития, свързани с изкуството.

Сравнително ниски цени

Това не е най-евтината дестинация в Европа, но все пак – Загреб е достъпнен. Цените са много по-ниски, отколкото в столиците на Западна Европа; те също не са толкова високи, колкото на хърватския бряг. В най-евтините кръчми (евтино не означава лошо, много добри барове в Загреб не са никак скъпи), можете да изпиете бира за около 12 куни (3,12 лв) или чаша вино за 10 (2,6 лв) ). Цените за нощувка в хостел започват от 75 куни (19,5 лв). Хранителните стоки са доста скъпи в сравнение с другите балкански страни, но доста по-евтини, отколкото на места като Германия или Англия.

Страхотна атмосфера

Обобщавайки, това е страхотен град – за посещение или за живеене. Безопасен и добре организиран, но в същото време оживен и наситен със събития; съчетавайки балканския дух с малко западноевропейски нотки, Загреб е перфектна смесица. Може да не е толкова грандиозно като други европейски столици и спиращо дъха като крайбрежието, но е очарователно и си заслужава да се посети.

Искате ли да посетите Загреб, столицата на Хърватия? Надяваме се! Споделете тази статия с приятелите си и ги уведомете, че има още един град в Европа, който трябва да добавят към своите списъци.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин