9 любопитни факта за Финландия (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 любопитни факта за Финландия (част 1)
Автор: Peika.bg
9 любопитни факта за Финландия (част 1)

Днес сме ви подготвили няколко любопитни факта за Финландия и тамошните привички.

Ето и някои от тях:

1. Четенето

Финландците са едни от най-големите любители на четенето в световен мащаб. Интересното е, че населението на страната е малко над 5 млн., но годишно библиотеките отдават над 67 млн. книги. Частни библиотеки могат да бъдат открити дори и на бензиностанциите. Най-удивителното е, че в някои можеш да вземеш не само книги, но и музикални инструменти, спортно оборудване и дори шевни машини.

2. Кучета за четене 

Във Финландия има специални кучета, които помагат на децата да научат трудния фински.

3. Езикът на елфите

Финският език е един от най-трудните в света и Дж. Р. Р. Толкин бил толкова вдъхновен от него, че го взел като основа на езика на елфите в своите книги. Във финския има 40 синонима за сняг, но нито една дума, с която да кажеш „моля”. Има и думи, които нямат еквивалент в никой друг език – например kalsarikännit, което означава „да пиеш по бельо”. Друг интересен факт е, че в този език няма бъдеще време.

4. Хелзинки е най-честният град в света

Според необичаен експеримент, състоял се в 16 града в света, столицата на Финландия била обявена за най-честния град в света. Проектът включвал поставянето на 12 портмонета с телефонен номер, семейна снимка и малко пари из различни точки на градовете. 11 от 12-те портмонета били върнати на собствениците, докато на други места рядко се връщали повече от половината.

5. Полицейските елени

Във Финландия полицията е подпомогната от елени. Те най-вече имат маркетингова цел, а именно да привлекат туристите към северните части на страната.

6. Любителите на бирата

Средностатистическият финландец изпива 85 л бира за една година. Нищо чудно, че в супермаркетите понякога има промоционални цени, ако закупиш 1000 бири наведнъж.

7. Любители на кафето

Финландия е на първо място по консумация на кафе в света. Средностатистическият човек консумира 12 кг кафе годишно. 

8. Национален ден на поспаланкото

Националният ден на поспаланкото е забавна традиция в някои финландски семейства – човекът, който се събуди последен, бива хвърлян във вода. В Наантали този празник е специален – един от гражданите, които е допринесъл за развитието на града, бива хвърлян във водата и всички кметове от 1950 г. насам са почитани по същия начин.

9. Глобите зависят от дохода

Размерът на глобата за шофиране с превишена скорост във Финландия зависи от доходите на човека. Колкото по-голяма е заплатата, толкова по-голяма е глобата. Един от топ мениджърите на огромна финландска компания бил принуден да плати най-високата глоба в историята – 116 000 евро. Той е шофирал със 75 км/ч, докато ограничението било до 50 км/ч.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин