9 съвета преди да отидете на Мачу Пикчу - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 съвета преди да отидете на Мачу Пикчу
Автор: Peika.bg
9 съвета преди да отидете на Мачу Пикчу
Снимка: Guillén Pérez

Древният град на инките Мачу Пикчу е една от най-популярните туристически дестинации в света и със сигурност има защо. Градът е една от последните останки от цивилизацията на инките и доказателство за тяхното урбанистично майсторство във високите Анди. 

Ако имате щастието да сте сред огромния брой туристи, които ще посетят Мачу Пикчу в близко време, ще трябва да знаете някои неща, които биха ви били от полза.

Ето кои са нашите 9 съвета преди да отидете на Мачу Пикчу.

1. Избягвайте тълпите

Много хора биха решили, че най-малко хора ще има, когато обектът отваря към 6 сутринта. Точно защото много хора мислят така, това не е най-добрият вариант. Всъщност, най-удачното време за посещение е между 4-5 часа в късния следобед, когато всички вече са тръгнали да се прибират за Куско.

2. Най-добрите снимки

Когато отидете там, ще видите че на Мачу Пикчу има огромен брой пътеки, които водят във всички посоки, така че ще е трудно да прецените от коя ще се получат най-добрите снимки. Най-добре е сами да проверите това, но ако ви трябва класическата снимка от Мачу Пикчу, най-добре отидете на Стражевата кула в средата на руините. Древният град може да се снима и отдалеч, но ще трябва да бродите, най-добре да хванете Пътеката на инките и да обиколите мястото за около 2-3 часа.

3. Кога да се посети

На Мачу Пикчу е претъпкано с туристи през цялата година, като най-популярното време за посещения е т.нар. сух сезон от май до октомври. Другият популярен период е между Коледа и Нова година.

4. Защита от слънцето и буболечките

Слънцето може да ви създаде много проблеми във високите планини. Не забравяйте да се намажете с крем против лъчите му, както и с такъв срещу насекоми, защото на Мачу Пикчу е пълно с тях.

5. Храната

За щастие, храна на Мачу Пикчу има и тя дори е вкусна. Добрата новина за вегетарианците е, че има вегетарианско меню. В същото време не е скъпо, предвид колко нависоко е мястото.

6. Паспортът

За да влезете в Мачу Пикчу, ще ви трябва паспортът ви. Когато излизате, от дясната страна преди изхода можете да си вземете безплатна марка за паспорт. Ей така – за спомен.

7. Виосочината

За тези, които страдат от височинна болест, има добра новина - Мачу Пикчу не е най-високата точка на Андите, а всъщност е една от най-ниските. Реално погледнато, Свещената долина и Куско се намират на по-високо. Все пак, за да избегнете проблемите, пийте много вода или пробвайте да дъвчете листа от кока.

8. Тоалетните

Тоалетни има само извън обекта, така че ги ползвайте, преди да влезете или изчакайте, докато излезете.

9. Спане на Мачу Пикчу

Най-доброто време за разглеждане на древния град е преди залез, което значи, че е най-добре да останете там. Повечето хора предпочитат да се върнат в Куско с влака, защото преспиването е по-евтино в хотелите в града. Все пак, ако имате желание и екипировка, по-добре да останате да преспите там след целия път, който сте били, и да се върнете в Куско на другия ден. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин