9 съвета за пълноценна почивка и откъсване от работната среда - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 съвета за пълноценна почивка и откъсване от работната среда
Автор: Peika.bg
9 съвета за пълноценна почивка и откъсване от работната среда

Все по-често се срещат хората, които буквално не знаят как да си починат и да се откъснат от работата си. Затова сме ви подготвили 9 съвета, които могат да ви бъдат от помощ що се отнася до почивката.

Ето ги и тях:

1. Погрижи се за парите си

Трябва да имаш достатъчно пари в себе си за всички разходи и спешни нужди, които може да се появят (например спешно завръщане у дома), както и да си осигуриш възможност за лесен и бърз достъп до средствата си. Най-добрият вариант е да вземеш малко в брой и да запазиш останалото в картата си, която ще бъде прибрана на сигурно място.

2. Плаж и забележителности 

Препоръчваме ви да ходите на плаж  да разглеждате забележителности рано – особено ако предвиденото време за почивка е кратко. Сутрин на плажовете има малко хора (и на местата със забележителности също) затова можеш да се насладиш на почивката си в спокойна обстановка.

3. Не пийте много алкохол

Да, ваканцията е създадена за пълна релаксация, но няма смисъл да я превръщаш в едно голямо преяждане и/или препиване. Също така се опитвайте да изпиваш по чаша вода след всяка порция алкохол. Така няма да прекалявате и ще сте добре хидратирани в жегата.

4. Зарадвайте себе си

Ако в забързаното ежедневие нямаш време да отидеш на масаж, спа или фитнес, то, когато си на почивка, можеш да си позволиш да направиш всичко.

5. Опитайте нови неща

Не се отказвайте от екскурзии и дейности на открито, от срещи с интересни хора. Колкото повече спомени имате, толкова по-дълго ще продължи приятното усещане от ваканцията ви.

6. Не пестете от отпуска

Колкото и да е невъзможно, или пък да не искате да „хабите” отпуската си - най-добре е да излезете в отпуск за цяла седмица. Експертите съветват, че е добре ваканционните дни да се разделят на 4 части и да се почива не веднъж месечно, а четири пъти месечно. Можеш да разделиш дните си и на неравни части и понякога да си устройваш по-дълъги уикенди. Да не говорим за факта, че производителността на труда спада, ако работиш непрекъснато. Добре е да го имате предвид, когато си мислите, че нямате нужда от почивка.

7. Поставете автоматичен отговор на пощата си

Сигурно на много от вас се е случвало да се отправите на пътешествие, но колегите и клиентите не спират да търсят връзка с вас. Затова най-добре би било да настроите автоматичен отговор на пощата си, че сте на почивка. Също така добра идея е да изключите служебния си телефон и известията от работния чат, както и да прехвърлите спешните въпроси към компетентните по въпроса ваи колеги, които в момента ви заместват.

8. Спрете да мислиш за работа

Ето това се оказва настна трудна, но нужна задача. Прпомнете си обаче какво е е най-полезното нещо за вас в момента. Често забравяме, че освен каменната джунгла има и природа. Научете се да откъсваш ума си от притесненията и да се наслаждаваш на всеки момент.

9. Удължете удоволствието от почивката си

Често се случва да има достатъчно положителни емоции от ваканцията само за няколко работни дни  след това се завръщаме към рутината си. Психолозите препоръчват да си спомним някой много приятен релаксиращ момент и да го повториш в главата си със затворени очи. Това помага да се запомнят приятни събития в детайли и да се използват като начин за подкрепа в трудна ситуация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин