9 съвета за зимни пътешественици - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 съвета за зимни пътешественици
Автор: Peika.bg
9 съвета за зимни пътешественици
Снимка: Unsplash

Най-студеният сезон прави света по-красиво място и го благославя с много вдъхновяващи гледки. Въпреки смразяващите ветрове и силните валежи, има хора, които предпочитат да пътуват през зимата. Пътуването през студения сезон обаче е различно от пътуванията през други сезони и изисква допълнителна подготовка. 

Ако сте от пътешествениците, които обичат зимните пътувания, ето няколко полезни съвета за предстоящото ви пътуване:

1. Резервирайте предварително

Добре е да резервирате предварително както мястото за настаняване, било то хотел, вила, апартамент или друго, както и да си купите билетите за забележителностите, които искате да посетите. Предварителната, по-ранна резервация, е препоръчителна, тъй като хотелите бързо се запазват около празничните дни, а пък купуването на билети онлайн ще ви помогне да избегнете дългото чакане на опашки на студа. 

2. Вземете си всичко необходимо за зимно пътуване

9 съвета за зимни пътешественици
Снимка: Unsplash

Освен топли дрехи и палта, важно е да си вземете топли шапки, шалове, ръкавици и чорапи. Освен това трябва да носите чадър, за да сте подготвени в случай на силен сняг или дъжд. Друго много важно условие за приятно пътуване през зимата е да разполагате с топли обувки, които ще пазят краката ви от вода и студ. Важно е да се погрижите също за кожата и косата си. Сложете в багажа си вазелин и хидратиращи кремове, за да предпазите кожата си от сухотата.

3. Направете си застраховка

Пътуването през зимата е свързано и с повече неприятни изненади. Заради лошото време често се отменят полети, има блокирани пътища и т.н. Инцидентите също са по-често срещани, както и разболяването по време на пътуване. За да бъдете малко по-спокойни по време на пътуването си, направете си застраховка. Застраховката може да ви осигури връщане на част от разходите при подобна наприятна ситуация. 

4. Проверявайте прогнозата за времето всеки ден 

9 съвета за зимни пътешественици
Снимка: Unsplash

Времето може да бъде непредсказуемо. След като тръгнете на път или стигнете до дестинацията си, проверявайте прогнозата за времето всеки ден. Преди да напуснете хотела, проверете дали се очаква дъжд или снеговалеж. Ако отговорът е да, облечете се подходящо, сложете подходящи обувки и вземете чадър. Проверяването на прогнозата в началото на почивката може да ви помогне да организирате времето си по-добре

5. Погрижете се за здравето си 

Никой не иска да прекара почивката си в леглото. Зимите могат да бъдат сурови и да доведат до множество здравословни проблеми, включително хипотермия. Трябва да бъдете изключително внимателни и да се храните правилно. Взимайте добавки, като витамин С или пробиотици, за да подсилите имунитета си. За по-голяма сигурност можете също да си сложите ваксина срещу грип, преди да заминете. Ако пътувате с деца, трябва да бъдете особено внимателни и да се грижите за тяхното благополучие. Освен физическото здраве, избягвайте ненужния стрес и се стремете да подобрите психическото си благополучие.

6. Хидратирайте се

9 съвета за зимни пътешественици
Снимка: Unsplash

Телата ни се нуждаят от толкова вода през зимата, колкото и през лятото. Единствената разлика е, че обикновено в студеното време не изпитваме жажда. Въпреки че може да не се чувствате дехидратирани, трябва да пиете много вода, тъй като се потите и през зимата. Щом тялото ви отделя течности, вие трябва да си ги набавяте отново. Можете да носите бутилка за вода със себе си, за да не забравяйте, че трябва да пиете. 

7. Носете комплект за първа помощ

9 съвета за зимни пътешественици
Снимка: Unsplash

Независимо от сезона, по време на пътуване трябва да носите комплект за първа помощ. През зимата е особено важно, защото вероятността да се разболеете е по-голяма. Сложете в багажа си термометър, лекарства за температура, за гърло, обезболяващи и т.н. Където и да се намирате, ще знаете, че можете бързо да реагирате в случай, че някой се разболее. 

8. Защитете очите и кожата си

Хората пренебрегват нуждата от слънцезащитни продукти през зимата, мислейки, че слънчевите лъчи не са вредни през този сезон. Ултравиолетовите лъчи обаче могат да бъдат дори по-опасни през зимата, тъй като се отразяват от снега. Не забравяйте да сложите в багажа си слънчеви очила и слънцезащитни продукти със SPF поне 30.

9. Останете на закрито при лошо време

9 съвета за зимни пътешественици
Снимка: Unsplash

Времето е непредсказуемо и може да се промени от меко до сурово за часове. Не поемайте рискове и не излизайте от хотела, когато духат силни ветрове или когато вали сняг. По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате след това. Бъдете в течение с местните новинарски станции, проверявайте приложенията за прогноза за времето и останете вътре, ако предскажат буря. Не забравяйте, че нищо не е по-важно от вашата безопасност и не трябва да правите компромис с нея по време на пътувания.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин