Ахтопол се превърна в галерия на открито - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ахтопол се превърна в галерия на открито
Автор: Peika.bg

Уникален за България туристически маршрут за градско изкуство се появи в Ахтопол!

Той е резултат от първото издание на международния фестивал за съвременна фасадна стенопис WE ALL WRITE, който се проведе през юни в черноморския град. В рамките на фестивала над 30 големи фасади и стени в града бяха преобразени в произведения на съвременното градско изкуство. Художници от над 5 страни показаха таланта и идеите си, превръщайки Ахтопол в галерия на открито.

„Размахът на фестивала е такъв, че спокойно може да превърне града в дестинация за арт туризъм на европейско ниво“, категорични са художниците Иво Илиев и Веницслав Йосифов от сдружение „140 ИДЕИ“, организатори на събитието.„Дадохме всичко от себе си и вече виждаме позитивните резултати, одобрението на жителите и посетителите на града. Прекрасно ще е картините да бъдат осветени, така че посетителите да могат да им се наслаждават и вечер“, споделят още те.

Специално за фестивала от сдружение „140 ИДЕИ“ отпечатиха карти, които да водят посетителите през изрисуваните фасади, разпръснати из целия Ахтопол. Произведенията се радват на голям интерес, а в града вече обикалят първите групи туристи, дошли да видят на живо иновативния туристически маршрут.

Обиколката на всички стенописи трае около 2 часа. Маршрутът включва също прекрасни гледки към Стария град, фара и пристанището. Предвида се и поставяне на информационни табели пред всяко произведение.

„Миналата година художниците изрисуваха фасадата на нашата къща за гости и така се роди идеята за събитието. Оттогава интересът към нея се увеличи двойно. Искахме на всяка цена да направим този фестивал в Ахтопол, тъй като освен естетическата наслада, тези уникални картини придават характер на града и значително увеличават туризма“, споделя Марина Маринова, съорганизатор на фестивала.

Ахтопол дава силна заявка, че е напредничев град и иска да се развива. Ентусиастите се надяват той да се превърне във водеща дестинация на Южното Черноморие. 

Снимки: Михаил Георгиев 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин