Ако бях вампир от Созопол... - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ако бях вампир от Созопол...
Автор: Peika.bg

В Созопол откриха скелет на човек, който е погребан със забито острие в сърцето. Бедният беше незабавно обявен за вампир-кръвопиец, въпреки че подобни открития са правени и преди, а и нищо не доказва, че той е пиел кръв. Но каква всъщност е неговата история?

Та, ако бях вампир в Созопол през Средновековието...

...щях да имам съвсем нормални зъби

Двата дълги кучешки зъба са запазена марка на холивудския вампир. Аз обаче си имам съвсем нормални зъби, защото в българската митология никога не е съществувало вярване, че вампирите са със специална захапка.

...щях да съм лош човек

Според моите съграждани само душите на праведните отиват на небето. Аз обаче съм смятан за лош човек - може би съм предал някоя крепост на византийците или пък съм бил морски пират. И затова хората вярват, че моята душа си остава в ковчега („да се гърчи“, както ще каже векове след смъртта ми проф. Божидар Димитров) и понякога нощем излизам да пия кръв.

...хората щяха да се страхуват повече за кръвта на животните си, отколкото за своята

Хората вярват, че вампирясалите мъртъвци нападат най-напред домашните животни и чак след това се облизват за кръвта на хора.

...щях да съм прободен от смели младежи

Ако умре някой, за когото хората се страхуват, че може да вампиряса, пращат няколко смели младежи на гробището през нощта. Тяхната задача е да съберат целия си кураж и да ме прободат в сърцето с дървен или железен кол (железен кол се използва от по-богатите). Така смятат, че колът ме притиска към ковчега и няма да излизам през нощта да безчинствам.

...съм бил ВИП персона

Щом са ме погребали зад абсидата на манастира Свети Николак Чудотворец, значи съм бил голяма работа. Само важните особи като градски управници, епископи и подобни са погребвани там. Това обаче, явно не пречи да съм недолюбвана особа.

...съм погребан с жена си

Все още не е категорично доказано дали това е жена ми, но е погребана на 50 см от мен и също е със забит кол в сърцето. Нищо чудно и тя да си е навлякла неодобрение заради моите злини. Такива примери има и в историята на ХХ век - по време на диктатурата на Чаушеску румънците мразят много повече Елена Чаушеску, отколкото съпруга й.

Полезна информация:Откритият скелет е не на вампир, а на човек, за когото са имали опасения, че може да вампиряса. Можете да го видите пред зала 3 на Националния исторически музей (НИМ) в София, където ще остане за постоянно. „Жената“ на вампира няма да бъде изложена, тъй като останките й са били по-деликатни и не са запазени при разкопките. Можете да видите и мястото, на което е направено откритието - при манастира Свети Николай Чудотворец в Созопол. Там има много добре запазена средновековна крепост със стени до 8 м и четири кули. Археолозите все още не знаят защо крепостта не е била унищожена от османците, както множество други разкрити крепости, които са буквално сринати със земята.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин