Ако хванете балканка, пуснете я обратно! - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ако хванете балканка, пуснете я обратно!

Популацията от балканска пъстърва изчезва за сметка на американката и сивена

Въпреки че напоследък все по-често в магазините откриваме охладена балканска пъстърва, не винаги това е пъстървата, която познаваме като традиционна за високопланинските реки. Типичната за България балканска пъстърва се отличава с ярките си червени точки, които при други видове, които я наподобяват, липсват.

И за разлика от сивена и американката, или т.н. дъгова пъстърва, чиято популация расте в последните години, броят на балканките в реките намалява. От една страна, причина за това са засиленият интерес към риболова и увеличаващият се брой на риболовците-любители, които не спазват наложените законови ограничения. От друга страна, построяването на ВЕЦ-ове по високопланинските реки, допринася в голяма степен този отличителен вид за нашите географски ширини да намалява с бързи темпове.

Да преборят природните и човешки фактори в този процес са се захванали членовете на Риболовен клуб Балканка. През изминалата година те се включват в иновативна кампания, реализирана заедно с Лидл България, за да популяризират проблема с опазване на балканката.

Желанието и на членовете на клуба, и на компанията, е да ангажират с проблема и хора, които са далеч от риболова, но имат зелено мислене, и искат да допринесат за съхранение на вида.

Дай шанс на Балканката!” предизвика всички фенове на Лидл във Facebook да се включат активно във виртуално ловене на балканки. Броят на уловените онлайн балкански пъстърви Лидл превръщаше в живи.

Така, с двете издания на кампанията, в края на 2013 г. и през април т.г., общо 110 000 нулевогодишни балкански пъстърви заплуваха в планинските реки на България.

Това е най-голямата реализирана кампания до момента по зарибяване с балканска пъстърва и благодарим на Лидл, че приеха присърце този проблем”, заявява Алън Тюфекчи, председател на Риболовен клуб Балканка.

За да се съхранят младите балканки обаче всичко зависи от поведението на риболовците. За тази цел и през настоящата година се провежда кампанията ”Хвани и пусни”, в рамките на която балканската пъстърва е защитена от прибиране след улов в общо 22 планински реки.

Разчитаме на съвестта на риболовците и на постоянно популяризиране на проблема сред обществеността, за да можем да съхраним балканската пъстърва за поколенията напред”, заявява Алън.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин