Алачатъ - "новият Бодрум" - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Алачатъ - "новият Бодрум"
Автор: Peika.bg

Една от най-подценяваните дестинации в Турция вероятно ще се превърне в истински хит през 2023 година. Наричан „новият Бодрум“ или „старият Бодрум без туристите“, Алачатъ, на брега на Егейско море в Турция, безспорно вече не е невзрачното рибарско селище, което беше някога. 

През последните 10 години се превърна в изключително популярна дестинация за тези, които знаят за съществуването на това място, благодарение на прекрасното време, красивата околност и оживената атмосфера, а през следващата година се очаква да стане още по-популярно. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Güneşin İzinde (@gunesin_izinde_)

Имате нужда от поне три дни, за да разгледате това живописно село – да разгледате местния пазар, да опитате егейската кухня, да се отпуснете на плажа и да опитате да карате уиндсърф.

Разположен на полуостров Чешме, на 45 минути път с кола от Измир на турското крайбрежие на Егейско море, Алачатъ е най-подходящ за посещение между април и септември. От перфектни условия за уиндсърф до ненадмината кухня, това са седемте причини, поради които трябва да резервирате пътуване до този турски град: 

1. Това място е истински рай за каране на уиндсърф

Климатът на Алачатъ е сух, с почти постоянни северни ветрове, което го прави популярна дестинация за любителите на кайт и уиндсърфинг. През август е домакин на национални и международни първенства по уиндсърф в залив, наречен Surfer's Paradise, благодарение на ориентацията към вятъра и плитките кристално чисти води. Същият залив, мека за уиндсърф и кайт през деня, се превръща в сцена за парти със залязването на слънцето. На плажа се появяват маси и музиката постепенно изпълва въздуха. Можете да изпийте по някое питие, да хапнете или да танцувате на брега на морето под безброй звезди.

2. Има много страхотни ресторанти

Алачатъ предлага изобилие от вкусна храна. Сутрин можете да се насладите на автентична турска закуска в някое от безбройните заведения или да изпиете чаша турско кафе, което ще ви даде силен старт на деня. 

За вечерта, Agrillia предлага едни от най-креативните ястия, романтична атмосфера и първокласна местна винена листа. Ако искате да сте далеч от тълпите, Kapari Bahce е вашето място. Там ще имате перфектна гледка към главната улица от терасите, докато опитвате суши менюто или се впускате в приключения с Kokorec (овчи черва на скара). 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sibel_ozben (@sibel_ozben)

3. Можете да се разходите с лодка до гръцкия остров Хиос само за 30 минути

Можете да стигнете до гръцкия остров Хиос само за 30 минути, като се качите на лодка от яхтеното пристанище Чешме. Наемете кола или скутер на пристанището и започнете да изследвате острова. Той е известен със своите мастикови дървета - оттук идва и прякорът му The Mastic Island. Вижте средновековните села, посетете известния манастир от 11-ти век Неа Мони или се отпуснете на един от вулканичните плажове на острова. В Хиос ще видите страхотни музеи, замъци, древни места, манастири и прекрасни села, а най-хубавото е, че можете да го разгледате за няколко часа и да се върнете в Алачатъ навреме за вечеря. 

4. Има страхотни хотели на изгодни цени

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Emir Bostanoğlu (@emirbst)

В Алачатъ има страхотни хотели на доста добри цени. Единственият недостатък е, че ако изберете хотел в центъра, ще чувате музика поне до 01.00 часа през нощта. Ако искате по-спокоен престой, можете да отседнете в някой от бутиковите хотели в покрайнините на селцето. Наскоро откритият хотел Biblos, близо до Surfer’s Paradise, предлага уникални гледки към залива, басейни, скрити сред палми и маслинови дървета, лукса на ресторанти от висок клас, спа центрове и първокласно обслужване.

5. Плажовете са пясъчни, а водата кристално чиста

Красиви и многобройни пясъчни плажове са достъпни на кратко разстояние с кола от селото. През деня можете да се наслаждавате на ситния пясък и страхотната вода, а вечер можете да посещавате партита на някои от най-известните диджеи в света. А залезите в Алачатъ се конкурират с тези в Ибиса...

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alaçatı 11 Beach (@alacati11beach)

6. Пазар в старата част на Алачатъ

Със своите калдъръмени улици, автентични магазини, исторически каменни къщи и вечно присъстващи цветове от розови и сини бугенвилии, старият Алачатъ определено има чар. Сутрин селото е тихо, миризмата на пресен хляб се носи от многото фирини (фурни), красящи улиците. С течение на деня нивото на активност нараства и през нощта музиката струи от различните барове. Посетете концептуалните магазини Yuzu или Bazen за голям асортимент от местни модни марки с богато културно наследство.

7. Има страхотен нощен живот

Нощният живот в Алачатъ е много повече от изискани заведения за хранене и разходки по улиците. В града баровете и клубовете постепенно се запълват, а тяхната комбинация от диджеи и музика на живо се състезава за вниманието на туристите. Извън града, плажните клубове се превръщат в истински дискотеки, всяка със собствена атмосфера. Престоят ви в това турско селце ще бъде всичко друго, но не и скучен. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин