Александър Цветков: Мисията на Театър БХАЛГ е да провокира - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Александър Цветков: Мисията на Театър БХАЛГ е да провокира
Автор: Peika.bg
Александър Цветков: Мисията на Театър БХАЛГ е да провокира
Снимка: Театър БХАЛГ

Знаете ли какво е БХАЛГ? Не, това не е някаква странна абревиатура. В буквален превод от най-древните български писмени свидетелства, "бхалг" означава "светлина/сияние".

Този санскрит може да бъде намерен дори в името на държавата ни. В древността "БХАЛГ АРИЯ" е наименованието на земите на съвременна България, а преводът гласи "земята на сияещите хора". Едни такива сияещи хора се събират през лятото на 2015 г., за да създадат Театър "БХАЛГ".

Това са Александър Цветков (АЛЕ-ХОП ПРОДАКШЪНС) и Георги Симеонов (продуцент на Опера Нова и СТАР ИКАРС АРТИСТ) - двама независими артисти. Идеята им е да се създадат трупа от всеотдайни актьори, обединени от целта и желанието да правят театър и изкуство.

Запознайте се с Александър Цветков. От 2017 г. той е и изпълнителен продуцент на Театър БХАЛГ. Завършил е ТК „Любен Гройс“ при професор Е. Баева, а след това започва професионалната си реализация на сцената на ДТ Ловеч, където е щатен актьор за период от 3 години. Зад гърба си има десетки професионални участия в: театрални спектакли, късометражно кино, телевизионен дублаж, сериали, редица фестивали и семинари. Работил е като асистент режисьор, кастинг режисьор, преподавател по актьорско за деца и възрастни, координатор и каскадьор на бойни сцени.

Александър играе в проектите "ФИЛМ", "Шоу-лекция за щастие" и "ЪПЕРКЪТ". Изготвя и режисира бойните сцени и каскади в "19:11" , а през 2017 г. представи Театър БХАЛГ на фестивала "Океан от любов". Повече за мисията на Театър БХАЛГ разберете в следващите редове.

Какво представлява Театър БХАЛГ и с какво той се различава от останалите театрални трупи?

Театър БХАЛГ е частна театрална организация, която цели да развива млади таланти в сферата на сценичните изкуства. Целим да изградим алтернативен път за реализацията на професионална сцена с хора, които имат качествата и желанието да се развият, пренебрегвайки комерсиализма и предразсъдъците в професионалната квалификация. Отличаваме се от другите трупи с това, че показваме нови, млади лица, изявяваме млади драматурзи и творби, използваме иновативни средства на сцената - мултимедия и аудио-визуални ефекти. Стремим се да сме в страни от конвенционалния театър, но сме в крак с модерното сценично изкуство. Изграждаме разнороден репертоар от непознати досега пиеси и постановки, давайки възможност на зрителя да се наслади на нещо ново, интересно и по този начин сме глътка разнообразие.

Александър Цветков: Мисията на Театър БХАЛГ е да провокира
Снимка: Театър БХАЛГ

Кое е по-нестандартното и интересното, което зрителите могат да открият във вашите представления?

Зависи от вкуса на зрителите. Няма как всички зрители на 100% да харесат, която и да е постановка. Голяма част от тях предпочитат конвенционалния театър, класиката. Ние се стремим към поставянето на нови спектакли, по-нестандартни заглавия и истории. Темите, които представяме, са актуални, с огромен мащаб, такива, върху които искаме зрителят да обърне внимание. Нашата мисия е да го провокираме, чрез големия набор от средства, сред които дори куклени прийоми, необичайни сценични хрумки и идеи.

На 26-и март ще изиграете "Шоу-лекция за щастие". Разкажете ни повече за този проект.

"Шоу-лекция за щастие" се роди леко на шега. Подготвях текстове на Иво Иванов за упражнения по техника на говора в школата по актьорско, вярвайки, че ще имат огромен ефект върху учениците ми. Изключително мотивиращи и изпълващи с вяра, надежда и любов, историите и героите от тези разкази ме тласнаха към въпроса "Как би изглеждало това на сцена?". Предложих го на колегите и на режисьора от Театър БХАЛГ. Заедно открихме начин, по който това да бъде поставено в театралната рамка. Направихме съкращения, оформление с всички елементи за шоу-спектакъла - песни, танци, интеракции, закачки със зрителите, за да е максимално шарено и да се отдалечим от рецитала. Така провокираме зрителя да се сблъска с главните герои и да съпреживее с тях всички събития, за които разказваме през линията на забавлението, извличайки поука. Малко като шоу, малко като лекция, така се и роди заглавието. Целта ни е хората да могат да откроят щастието в своето ежедневие, тъй като то присъства наоколо и много малко ни трябва, за да го видим!

Какво ви предстои в бъдеще?

Изключително много работа. Подготвяме нови представления, които предстои да се развиват и да срещнат различна публика. Очаква се кампания за 1-ви юни, където да се включи детската ни пиеса "Супер Марио". Тя има засилена екологична насоченост, тъй като екипът е изработил декора и костюмите от материали за рециклиране. Предстои ни и пиесата на спортна тематика "Ъперкът" от съветския автор Виктор Смирненко, където наши официални партньори са PULEV SPORT CENTER  и POLE DANCE BULGARIA. За момента това е най-мащабният ни проект, който за съжаление претърпя много неочаквани ситуации и обрати, но рано или късно и той ще стане факт. Концентрирали сме се сериозно върху него и очакваме да е много успешен. В бъдеще ще подготвим и останалите три части на постановката "ФИЛМ". Подготвяме още по-нови заглавия в репертоара си, така че има върху какво да работим.

Освен многобройните и разнообразни театрални проекти, има ли и друга дейност, която развивате?

Театър БХАЛГ много успешно развива своята театрална школа - там са добре дошли всички от 17 до 60 години (а защо не и повече). Голяма част от актьорите ни са преминали през школа БХАЛГ, но към днешна дата са се доказали и имат своето мястото на професионалната сцена, заслужавайки равноправно отношение от хората с дипломи в трупата ни. Ние винаги ще подаваме ръка на всякакви хора, независимо от квалификацията им, за нас важни са качествата. Съвсем скоро ще има и обучение за най-малките. Извън артистичната дейност - стараем се поне няколко пъти в годината да участваме в благотворителни кампании - даряваме дрехи, обувки, книги. Искаме да помагаме на хора, изпаднали в неравностойно положение.

Александър Цветков: Мисията на Театър БХАЛГ е да провокира
Снимка: Театър БХАЛГ

Какви са вашите цели и послания към зрителя?

Нашите цели са да накараме повече хора да ходят на театър, да се открехнат към изкуството и така да се обогатяват културно, да задават въпроси, да си отговарят. Да покажем на зрителя, че трябва да вярва повече във възможностите си и да се насочи към българското, родното. Посланията ни най-често са насочени към пробуждане, към вяра, обединение, проява на личен избор, свобода и доброта, които напоследък са останали някак на заден план. Дано успеем да провокираме зрителя да се върне сам към тях, защото само тогава всичко би имало смисъл!

 ***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин