Александрия – забележителен град с древна култура - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Александрия – забележителен град с древна култура
Автор: Вероника Иванова
Александрия – забележителен град с древна култура

Александрия е най-голямото морско пристанище в Египет и втори по големина град в страната.

Разположен на брега на Средиземно море, той се явява важен индустриален център, тъй като обслужва 80% от вноса и износа на страната. Освен това е и желана туристическа дестинация за хора от цял свят.

Градът е основан през 331 г. пр. Хр. от Александър Велики и в миналото е бил важен център на елинистичната цивилизация, както и  столица на римската и византийската цивилизация в продължение на 1000 години, докато Египет не е завладян от мюсюлманите. Двете най-известни древни забележителности на Александрия са великият фар (на днешен остров Фарос) и голямата библиотека на Александрия.

По времето на Римската империя мястото е било арена на редица исторически събития, в които са взели участие Клеопатра, Юлий Цезар, Марк Антоний, Гай Октавий и др. След редица природни бедствия (земетресения, цунами) тази древна цивилизация се оказала на морското дъно. През 18 век градът претърпява икономически подем, като се превръща в основен корабоплавателен и търговски център. Тази негова значимост се запазва и до днес, като постепенно се възстановяват и част от древните богатства, отлежавали на дъното  на  Средиземно море. През 90-те години на миналия век стартира проект, който има за цел да проучи останките и да бъде извадено това, което има историческа стойност. Откритите находки са около 1300, като са обособени общо 6 зони с голямо историческо значение.

С помощта на ЮНЕСКО известната библиотека на Александрия е възстановена, като днес посетителите могат да видят някои древни ръкописи, съхранявани в новата библиотека “Александрина”.

Александрия – забележителен град с древна култура
Снимка: David Stanley/flickr.com

Сред останалите забележителности на града се откроява  Дворецът Монтаз. Смята се, че той е бил лятна резиденция на египетските владетели. През 1952 година е имало преврат и династията е била отлъчена, като след това дворецът е превърнат в обществен парк. Дворците в парка всъщност са два, като се смята че единият – Ал-Саламлик, построен през 1892 година е използван от египетския цар Хедив Абас ІІ като ловна хижа. След извършени ремонти през 1970 година, дворецът се ползва като лятна резиденция на президентите.

Друг интересен за туристите обект е крепостта Кайт Бей, която е построена по времето на султан Кайт бей през XIV век. Построена е с цел предпазване от турските нашествия, а  в наши дни тук се намира военноморският музей.

Александрия – забележителен град с древна култура

Днес тук могат да бъдат видени над 40 религиозни сгради, които представляват интерес за туристите. Те включват както джамии и катедрали, така и православни църкви. Освен това в Александрия има множество музеи, които представят много от потъналите исторически съкровища, доказващи съществуването на древна цивилизация по тези земи. Музеите, които можете да посетите са: гръцко-римският музей; музеят за кралски бижута; музеят за изящни изкуства; националният музей на Александрия.

Александрия – забележителен град с древна култура

 Тук арабската култура е оставила своя отпечатък, което е и част от чара на града. Любопитен факт е, че град Александрия е побратимен с доста градове по света, сред които е и Казанлък.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин