Американски турист счупи кутрето на древна статуя - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Американски турист счупи кутрето на древна статуя
Автор: Иван Чорбаджийски
Американски турист счупи кутрето на древна статуя

Американски турист си е позволил да наруши първото и основно правило за всеки посетител на музей - гледай, но не пипай! - и е отчупил кутре от 600-годишна статуя в музей във Флоренция.

Любопиткото е предизвикал шок и гняв в цяла Италия с непремерените си действия. Италианските медии съобщават, че 55-годишният мъж е сложил ръката си в ръката на статуята, като не е ясно дали е искал да сравни големините на двете длани или просто да „даде пет“. Резултатът е бил отчупен пръст от фигурата на Дева Мария на скулптора от 15-и век Джовани Дамброджо.

Това, оказва се, не е първият такъв случай в Музея на произведенията в катедралата във Флоренция (Museo dell'Opera del Duomo). Всъщност отчупеният пръст е бил пластмасов заместител на отдавна загубения мраморен оригинал.

В момента статуята се преглежда от специалисти с надеждата посетителите на музея да могат да я видят отново с 10 пръста (на снимката статуята преди злополуката). 

Случаят обаче напомня за важни неща като културата на туристите и необходимостта от постоянни напътствия от страна на музейните служители. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Георги Г., 07.08.2013 | 11:17
искал да даде пет :D:D:D
Абонирайте се за нашия бюлетин