Ами какво, ако трябваше да построим пирамидата в Гиза днес? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ами какво, ако трябваше да построим пирамидата в Гиза днес?
Автор: Peika.bg
Ами какво, ако трябваше да построим пирамидата в Гиза днес?

Въпреки че от построяването на Великата пирамида в Гиза са минали около 4500 години, дори и днес издигането й не би било никак лесно. Нито пък евтино.

Приемаме за даденост, че днешните технологии са на светлинни години напред в сравнение с тези от времето на египетските фараони. Ами какво, ако трябваше да построим Великата пирамидата днес? Колко щеше да струва и за колко време щяхме да успеем?

На този въпрос отговаря френският архитект Жан-Пиер Худен пред livescience.com. Ако трябва да издигнем пирамидата на фараона Хуфу днес, ще има една основна разлика - вместо силата на роби, ще използваме двигателите на строителни машини. А за последните метри до върха – кран, точно както хеликоптери поставят кранове при строежа на най-високите етажи на небостъргачите.

Нека да видим какво имаме за строене. Великата пирамида в Гиза е с квадратна основа с дължина около 230 м и е висока около 140 м (всъщност преди е била по-висока, но заради ерозията височината й е намаляла с около 10 м от построяването й до днес). Според легендата древните египтяни са я издигнали само за 20 години с неуморния труд на около 4000 роби. Худен смята, че ако използваме строителни машини и кранове, днес ще са ни нужни около 1500-2000 работници и около пет години, за да постигнем същия резултат. Това не е чак толкова огромна разлика, като се имат предвид мащабът на строителството и разликата в технологиите.

Според изчисленията на архитекта цената на проекта би била около 5 милиарда долара (тук влизат трудът и материалите). В съвременния свят няма постройка, независимо с колко луксозни материали и високи технологии, чието издигане да е струвало толкова скъпо. За сравнение, построяването на най-високата в момента сграда в света, дубайския небостъргач Бурж Халифа (близо 830 м), е струвало 1,5 милиарда долара.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин