Антарктида: Експедиция под вечния лед - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Антарктида: Експедиция под вечния лед
Автор: Албена Пехливанова

Учени от американската експедиция на Антарктида са на път да достигнат една от последните граници на нашата планета – да изучат езерата, които се намират под глетчерите. Някои от тях са на дълбочина няколко километра под леда. За да достигнат до тях, специалистите използват специални сонди. Езерата под глетчерите са открити за пръв път през 70-те години на миналия век и оттогава е установено, че съществуват стотици такива.

Може би най-известното сред подземните езера е Восток, до което руската експедиция на ледения континент успя да достигне през 2012 г. след години на сондиране. То е на 4000 м под леда и в него не са открити никакви следи от живот.

И ако експедиция на Антарктида може да за някои хора да звучи като приключението-на-живота-им, ние просто няма как да не се съгласим. Зимата е пълен мрак, а температурите падат до минус 40 градуса, но пък тогава Южното сияние (аналог на Северното сияние) предлага истински спектакъл на открито. В галерията сме ви подготвили снимки от местата, където живеят и работят американските учени на Антарктида. Затаете дъх!

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, плажове и лятно настроение! 

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Denica Mileva , 21.06.2013 | 11:26
не знаех че е толквоа красиво там
Абонирайте се за нашия бюлетин