Антарктида-да-да! - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Антарктида-да-да!
Автор: Мария Ангелова

Някъде на долния край на Земята има едно място, толкова далеч от нас, че изглежда направо недостижимо. Скована във вечни ледове, със застрашителни, бавно движещи се ледници и враждебните води на Южния океан - това е Антарктида. Дори и да сте на круизен кораб, пътуването дотам ще ви се струва като истинска експедиция.

Имате няколко възможности да видите Антарктида. Едната е на т.нар. круизни кораби за експедиции. На тях няма да станете част от истинска експедиция, но можете да опознаете континента по-отблизо, а водачите обикновено са изявени учени или бивши участници в експедиции, така че е почти като истинско! По-луксозните круизни кораби имат специални стабилизатори, за да омекотяват непрестанното клатушкане от срещата на кораба с плаващите във водата парчета лед.

Освен да гледате от палубата на кораба, можете да се докоснете до Антарктида по далеч по-екстремни начини. Като покарате каяк между айсбергите. Или изпробвате крос-кънтри терените със ски. Или – почти невъобразимото – да се гмуркате в ледените води на океана. А за капак можете и да преспите на брега на Антарктида – в палатка.

Сред най-популярните дестинации в Антарктида са море Рос, море Уедъл и Антарктическия полуостров. Круизните кораби потеглят от Ушуая (на остров Огнена земя, Аржентина), Австралия или Нова Зеландия. Антарктида е достъпна за туристи единствено от ноември до март, когато температурите на брега могат да стигнат 10 градуса, а океанът е проходим. Цените за 10-дневен круиз обикновено започват от над 4000 долара, но имайте предвид, че преди това трябва да стигнете до мястото на отплаване. 

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин