Археологически открития дават нови сведения за маите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Археологически открития дават нови сведения за маите
Автор: Peika.bg
Археологически открития дават нови сведения за маите

Изследователи откриха повече от 60 000 скрити останки на маите в Гватемалакоето е едно от най-голимите археологически открития, правени скоро. 

Посредством лазерна технология учените разкрили къщи, дворци, пътища и укрепителни съоръжения, което ги навело на мисълта, че на мястото са живели много повече хора, отколкото се е предполагало досега.

Археолозите са картографирали над 2100 кв. км. територия в Северен Петен, а резултатите от изследването показват, че в Централна Америка е имало развита цивилизация, която не е отстъпвала на култури като Древна Гърция или Китай.

Операцията е осъществена с помощта на технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти чрез сензори, наречени още активни оптични системи. Посредством нея е била открита 9-метрова стена, която преди това не е била забелязана от археолозите.

Цивилизацията на маите, чийто пик е бил преди около 1500 г., е покривала територия около два пъти колкото територията на средновековна Англия, а населението досега се смяташе, че е било около 5 млн. души. Сега учените заявяват, че с новото откритие навежда на мисълта, че цивилизацията им може да е наброявала между 10-15 млн. души.

Повечето от новооткритите постройки се смята, че са били каменни платформи, които вероятно са били в помощ на жилищата на маите. Открита е и 7-етажна пирамида, която е покрита с храсти в джунглата.

Очаква се да бъдат картографирани повече от 14 000 кв. км земя в Гватемала, като се очаква да бъдат разкрити още много от скритите съкровища на маите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин