Авейро – забележителности в португалската Венеция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Авейро – забележителности в португалската Венеция
Автор: Peika.bg

Авейро е град носещ очарованието на иберийския полуостров – красив, цветен и пълен с неочаквани дестинации. Климатът в района е идеален както за туризъм, така и за практикуване на водни спортове, в града има исторически дестинации, а каналите му го сродяват с Венеция.

Авейро се намира на 68 километра на юг от Порто и на 58 километра на север от Коимбра. Градът е малък, но оживен, тъй като там се намира един от най-известните университети в ПортугалияЕто какви забележителности в Авейро имате да видите:

Лодките и каналите на Авейро - Вероятно една от най-големите му атракции са каналите, които насичат града от центъра до брега на океана. Тъй като преди векове каналите и лагуната са били център на местната икономика, днес те са запазена марка на Авейро. Изрисуваните лодки, характерни за региона на Авейро се наричат молисейрос – навремето са били използвани за прибиране на водорасли за наторяване на фермерските площи извън града, а днес местните ги използват основно за да развеждат туристи.

Музеят Виста Алегре - Фабриката Виста Алегре е построена в началото на 19-и век и оттогава насам там се произвеждат много известни порцеланови изделия. Музеят към фабриката е създаден през 1964 г. и е реновиран през 2001 г., като днес там могат да се видят продукти от фабриката от самото й начало, информация за развитието на марката, както и да се наблюдава целият процес на създаване на порцелановата продукция. Музеят е отворен от понеделник до неделя от 10 сутринта до 7 вечерта.

Катедралата на Авейро - Църквата Сао Домингош е била построена през 1423 г. и е била значително подобрявана през 16-и и 17-и век. Църквата и манастирът към него са били казарми в миналото, но по-късно те изгорели, а на мястото на останалото от тях е била издигната днешната катедрала Сао Домингош. Сао Домингош се намира на градския площад до парка Сан Антони, рибния пазар, Форум Авейро и лагуната. Ако искате да се насладите на сградата, най-добре идете по-рано преди катедралата да се е препълнила с вярващи и туристи.

Музеят Авейро - Този музей е една от най-известните сгради в Авейро, защото с него е свързана част от португалската кралска история. Музеят, в чиито предели е и сградата на манастира Жезуш, е принадлежал на ордена на доминиканците. Дъщерята на крал Алфонсо V – Жоана е искала да стане монахиня, но баща й се възпротивил. Въпреки това тя приела монашески сан през 1472 г. и това помогнало на манастира да повиши престижа си. Жоана останал до края на живота си в манастира и е била провъзгласена за светица, заради чудесата, които е извършила. Днес в музея Авейро туристите могат да разгледат религиозни артефакти, картини от 15-и до 18-и век, автентична мебелировка и керамика. Музеят се намира срещу катедралата Сао Домингош, работи през цяла година изключение на понеделниците и празниците) от 10 сутринта до 17:30 часа вечерта. Влизането в самия манастир Жезуш струва 2-3 евро.

Брегът - Климатът в Авейро е дъждовен през ноември, декември и януари, а през юли и август е сух. Именно тогава туристите отпускат по плажовете Сао Хасинто, Бара и Коста Нова. От Коста Нова можете да се пуснете в плаване в океана, защото там има яхтклуб, а иначе ветровете създават идеални предпоставки за уиндсърф и кайт.

Храна в Авейро - Най-много ресторанти има между Стария квартал (Bairro Antigo) и рибния пазар (Mercado do Peixe), а могат да се намерят добри места и на Бара и Коста Нова. Задължително в Авейро пробвайте традиционния продукт овош молеш, който се прави от жълтъци на яйца и се продава в повечето пекарни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин