Августа Траяна – да се почувстваш като император - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Августа Траяна – да се почувстваш като император
Автор: Мария Ангелова

Застанете в центъра на Стара Загора, до античния форум. Ако затворите очи и се оставите на въображението да ви води, ще се върнете през портал на времето близо 2000 години назад.


По това време римският император Траян (98-117 г.) решава да си направи град тук и нескромно да го нарече на себе си - Августа Траяна (римските императори, както е известно, не са се славели със свота скромност). Траян обаче поставя само основите, тъй като е твърде зает с воденето на войни и няма време за градски проекти. Истинското строителство започва при император Марк Аврелий (161-180 г.), когато Августа Траяна се сдобива с канализация, улици и важни сгради.

Много римляни са търкали подметките на сандалите си по улиците на Августа Траяна. Но оттогава минава много време, градът е разрушаван и изграждан наново и миналото остава заровено в основите на новите сгради.

В наши дни античният форум е разкрит по познатия за градовете с римско минало начин - при строителни работи.

На 2 минути от пешеходния център на Стара Загора запазено като в капсула на времето можете да видите парченце от римския живот на града. Форумът се е намирал съвсем близо до крепостните стени и Западната порта на античния град, като се смята, че е построен около III век.

Разкритият участък е с площ около 7 декара. Площадът е застлан с каменни плочи, а в центъра му е запазен постамент, върху който е била поставена статуя на император на кон.

Има девет реда амфитеатрално разположени каменни седалки. Тук са се събирали над 1300 зрители, които са наблюдавали празненства, събрания и гладиаторски борби.

До площада е разкрита южната фасада на градските терми (бани), в чиито повече от 10 зали освен че са поддържали хигиена, местните хора са обсъждали и важни въпроси

Главната антична улица, на която са се разполагали търговците, е широка 6 м. Тя е започвала от Западната порта и е продължавала на изток с важни сгради, издигащи се от двете й страни.

Днес Античния форум се използва за сцена на оперни и театрални представления, концерти, фестивали и много други събития на открито.

На 30 май 2014 г. петък, със специална програма ще бъде официалното откриване на Античния форум за посетители, след неговото обновяване по ОПРР.

Полезна информация: Античният форум се намира в центъра на Стара Загора, зад Съдебната палата и Стария театър. Адрес: бул. “Митрополит М. Кусев” 33. Заявки за екскурзовод (на английски, немски и руски език) можете да направите в Регионалния исторически музей на тел. 042/ 919 214. Работно време на музея 10.00 – 18.00 часа, почивен ден – понеделник.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин