Автентичната красота на „Най-красивите кътчета по Черноморието“ в пътеводителя на Ели Иванова, Надежда Серафимова и Росица Димитрова - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Автентичната красота на „Най-красивите кътчета по Черноморието“ в пътеводителя на Ели Иванова, Надежда Серафимова и Росица Димитрова
Автор: Peika.bg
Автентичната красота на „Най-красивите кътчета по Черноморието“ в пътеводителя на Ели Иванова, Надежда Серафимова и Росица Димитрова

Природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити кътчета оживяват в над 150 цветни фотографии.

 

Родните плажове крият не по-малко красиви от чуждите познати и не чак толкова познати пейзажи, които ревниво пазят тайните си от многолюдните туристически тълпи.

В красивото издание на „Най-красивите кътчета по Черноморието“с над 150 фотографиитри от най-популярните блогърки, които пишат за туризъм в България, Надежда Серафимова от блога Тефтерчето на един пътешественик, Росица Димитрова от Trips with Rosie и Ели Иванова от Друми в думи, са събрали общо 57 възможности за незабравими приключения за авантюристи от най-северната до най-южната точка на морския ни бряг.

От Дуранкулак и Дуранкулашкото езеро до Резово и устието на река Резовска – в това издание читателят ще открие невероятни природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити кътчета, където все още човешката намеса е сведена до минимум.

Верни на мисията си да обрисуват с думи своите впечатления за всяко посетено кътче, трите пътешественички са се постарали да пренесат неповторимата енергия на включените дестинации и да предадат любовта си към пътуването на всички други пътешественици.

Подходящо за начинаещи откриватели и за търсачи на приключения, в изданието са поместени подробни описания на туристическите маршрути, точни координати, полезни съвети за пътешественици и любители на фотографията, както и майсторски снимки, разкриващи смайващи и незабравими гледки.

А най-хубавото – някои от „Най-красивите кътчета по Черноморието“са достъпни през всички сезони.

„Най-красивите кътчета по Черноморието“от Надежда Серафимова, Росица Димитрова и Ели Иванова е вашата карта към съкровищница с черноморски перли, която ще ви отведе на незабравимо приключение по родното Черноморие.

Надежда Серафимова е създател и автор на блога Тефтерчето на един пътешественик. Пътуването е нейната най-голяма страст и твърдо защитава тезата, че преди да обиколим света, първо трябва да опознаем родината. Създател е на редица статии за популярни и по-малко известни родни места, автор на гост публикации и участник в конкурси на тема туризъм.

Заедно със своя блог, тя е част от АСТОМ – Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии. Обичта към пътешествията и специалното отношение към България я подтикват да даде начало на още един родолюбив проект –Роден Пъзел– колекция от пъзели на български забележителности.

Росица Димитрова е фотограф, създател и автор на блога Trips with Rosie. През 2020 г. печели първа награда за публикация в туристически блог в конкурса на Министерството на туризма. Росица е председател на АСТОМ. Любовта ù към фотографията идва, след като започва да пътува. Определя я като своя „огромна“ страст и се опитва да комбинира пътешествията с гоненето на перфектния кадър.

Така успява да съчетава двете си големи увлечения – пътуването и нощната фотография. Нейна снимка от лунното затъмнение и Побити камъни е включена в онлайн публикация на Forbes през януари 2020 г.

Ели Иванова е създател и автор на блога Друми в думи. Автор е на над 400 статии на туристическа тематика и на пътеводителите „52 екопътеки за всеки“, „Седем дни в Родопите“ и „52 по-малко познати пътеки за всеки“. Съосновател на АСТОМ. Жури в няколко конкурса на тема туризъм. Победител в категория „Най-интересни туристически издания“ за 2020-а в конкурса „Чети и пътувай“ в рамките на туристическо изложение „Културен туризъм“ – Велико Търново.

Из „Най-красивите кътчета по Черноморието“от Надежда Серафимова, Росица Димитрова и Ели Иванова

Автентичната красота на „Най-красивите кътчета по Черноморието“ в пътеводителя на Ели Иванова, Надежда Серафимова и Росица Димитрова

46. Внушителните брегове на нос Агалина

Автор: Росица Димитрова

Kоординати: 42.378614, 27.723727

Достъп: лека кола

Категория: Природна забележителност

Да се пренесем за кратко на място, на което сякаш се телепортираме до норвежките фиорди – нос Агалина. Носът е скален феномен и природна забележителност и е включен в официалния списък като такава през 1980 г. Това е още едно магическо място по нашето Черноморие, свързано с различни легенди, но и популярно сред търсачите на силни усещания. Впечатляващите високи скали, както и вдаденият навътре 20-метров процеп, са наистина пленителна гледка.

Къде се намира: Между Созопол и Дюни. Може да спрете колата си на отбивката преди черния път, ако не е много високопроходима, особено при кално време.

И още:

Има няколко теории откъде произлиза интересното име на нос Агалина. Първата е, че идва от тракийското име на Созопол (Агалина), където „ага“ означава море. Втората теория е свързана с един доста стар езически обичай – при много силно вълнение на морето съпругите на старите рибари хвърляли шепа пръст в бурните води и казвали на гръцки Να γαληνη (на галини), което означава да утихне. Третата теория е, че тук е имало параклис, който се е казвал „Света Галина“. Ако пък питате местните да ви упътят до нос Агалина, възможно е и да получите празен поглед. Някои от тях го наричат Германката – отново свързано с легенда за несподелена любов между местна девойка и чужденец.

Ако улучите спокойно море, докато посещавате нос Агалина, не пропускайте да се потопите в кристалните изумрудени води. Имайте предвид обаче, че тук понякога има доста медузи. Търсещите екстремни преживявания няма да бъдат никак разочаровани – това е едно от най-нашумелите места за cliff diving (скокове от скалите) в България. Все пак ви съветвам да се консултирате със специалист или други хора, които са го практикували, тъй като е нещо доста опасно.

Когато посетих нос Агалина, бях посрещната от две неща – изключително силен вятър и голямо вълнение, както и огромна купчина боклуци – на обособения импровизиран паркинг след черния път. Има два големи контейнера точно на отбивката – използвайте тях, а не дупката, чието предназначение със сигурност не е това. Не оставяйте боклуци след себе си, все пак това е защитена зона – да опазим прекрасната природа на България, зависи само от самите нас.

4. Живописният бряг на Тюленово

Автор: Надежда Серафимова

Kоординати: 43.492267, 28.584961

Достъп: пеша/лека кола

Категория: Природна забележителност

Живописният скалист бряг и скалната арка, врязана в морето край с. Тюленово, са сред най-забележителните природни красоти по Северното ни Черноморие. Известно освен с уникалния си бряг и пещери, селото ни омайва още с чистия си въздух, прозрачна морска вода и неповторима дива природа.

Къде се намира: 12 км южно от Шабла

И още:

Първоначално в селото живели основно гагаузи – християни от тюркски произход – и то се казвало Калъч кьой, което в превод от турски означава село на сабята. Постепенно тук се заселват българи от вътрешността на страната и през 1942 г. селото е преименувано. Наличието на стада тюлени от вида монах дават име на селото, а за морските обитатели точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове създавало изключително подходящи условия за обитание.

Историята за появата на тюлените край бреговете на с. Тюленово е свързана с румънската кралица Мария, която през 30-те години на миналия век получила като подарък двойка тюлени. Първоначално те живеели затворени край бреговете на Балчик, но един ден кралицата решила да ги пусне на свобода. След време те се приспособили към благоприятните условия, обитавайки подводните пещери на Тюленово, и създали свои поколения. Днес е почти невъзможно да видим тюлени, но за сметка на това може да се наблюдават множество скачащи и играещи си наоколо делфини.

Местните са измислили име на всяка скала, пещера или по-интересно образувание в района. Малка част от тях са Ашалъка, Киприята, Дупката, Мартина и много други. Безспорно най-впечатляващият обект на брега на Тюленово е скалната арка. Образувала се от разрушителната сила на морската вода и карстовия процес, след срутването на лазурния прозорец на остров Гозо в Малта, арката в Тюленово вече е една от малкото останали скални арки из всички краища на света. Встрани от нея гордо над морето се извисява Самотникът – още една известна и любима за екстремните катерачи скала.

Красиво и неопитомено, освен за разходки и почивка, Тюленово е предпочитано място за риболов и екстремни спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Живописните 20-30-метрови скали, спускащи се надолу към морето, са истинско предизвикателство и пораждат любопитство какво се подава отвъд тях. За разходка до пещерите и риболов навътре в морето може да бъде наета лодка от малкото заливче на рибарското пристанище. То наброява 10 – 15 лодки на местните рибари. Освен за прясна риба, много често рибарите влизат за миди и рапани, скрити край всички скали в местността.

С дължина малко над 100 м край бреговете на Тюленово се намира най-дългата подводна пещера в България. Известна с колониите си от корморани, едноетажната проходна пещера се е превърнала в тяхното диво царство.

Още един любопитен факт е, че на 31 май 1951 г. в Тюленово е открито първото нефтено находище в България. Тази дата е избрана от местните и за празник на селото.

Ако имате много голям късмет, точно в този район можете да попаднете и на нещо доста изненадващо за Българското Черноморие – невероятен биолуминесцентен планктон! Латинското му име е Noctiluca scintillans, но го наричат и нощна светулка. Среща се най-често през пролетта, но може да се наблюдава и лятото – снимката е направена на 2 август. За да го видите с просто око, водата трябва да се движи – да има механично движение, което да го активира.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин