Айтос - градът с име на орел! - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Айтос - градът с име на орел!
Автор: Боряна Кръстева

Нека се върнем назад във времето, когато се е зародил древният град -  Аетос. 

През вековете той се е подвизавал с различни имена -  Астос, Ейдос, Аквилия. Но коренът на всички наименования идва от гръцки и означава „орел” или „орлово гнездо”. През Възраждането  градът е наричан Орловец, a днес носи името Айтос.

Според византийския хронист Никита Хониат и в хрониката на френския рицар Жофроа дьо Вилардуен градът е кръстен на средовековната кула „Аетос”, издигната между 650 и 750 г. Останките от три кули и днес напомнят за древните времена.   

За града, чийто символ е орелът, са сътворени множество легенди, които айтозлии разказват и до днес.  Едно от най-старите предания ни връща в света на митичния музикант Орфей. Неговият ученик и последовател Аетос поставил основите на град, който нарекъл на свое име.      

                                  

Според  друга легенда наименованието на града означава „Орлово гнездо”. Причината е, че Айтос бил един от последните градове, паднал под Византийско робство. Заобиколен от възвишенията на Стара планина, той е бил труднопревземаем, като истинско орлово гнездо.   

                       

Най-популярното предание разказва за един цар, който бил нападнат от мечка, докато ловувал. Той бил повален на земята и точно преди животното да замахне с лапа, на помощ му се притекъл един орел, който изкълвал очите на звяра. Докато царят лежал в безсъзнание, неговата дружина дошла и убила орела, защото помислила, че той е нападнал техния владетел. Когато се събудил, царят разбрал за случилото се и много се натъжил. За благодарност към птицата-спасител той поръчал целия град да бъде оформен като орел.     

                                                     

И днес, на един от хълмовете над Айтос, гордо се издига паметник на орел. Ако се изкачите до него, пред вас като на длан ще се открие гледка към целия град. Тогава с почуда ще откриете, че той наистина е с форма на орел в полет.

***

ВИЖТЕ ОЩЕ: Айтос - забележителности за един уикенд.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин