Какво е BYOB: Донеси си свое питие в заведение - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво е BYOB: Донеси си свое питие в заведение
Автор: Мария Захариева
Какво е BYOB: Донеси си свое питие в заведение
Снимка: Thinkstock/Guliver

Да си спестиш солена надценка или голяма част от сметката в заведение, като си внесеш собствен алкохол?! Звучи някак странно, чак погрешно. Или мааалко забранено. И кръчмите трябва да печелят все пак. Нали?!

Внасянето на собствен алкохол в заведение, в България се свързва най-вече със сватби, балове, юбилеи и други подобни. Или с тайното (и грозно) доливане на домашна ракия скришом под масата, че да не ни види персоналът. Обаче, в много държави, сред които Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и последният да затвори, това е често срещана практика от няколко десетилетия.

Сега кротко, не хуквайте към първия ресторант с каса бира или няколко бутилки от червеното на дядо ви. Да си кажем първо какво, защо, къде и как. Защото хора разни, кръчми разни – разни са им и порядките за внасяне на питиета.

Какво е BYOB: Донеси си свое питие в заведение

Що е то BYOB и има ли почва у нас?

BYOB (Bring Your Own Bottle/Beer/Booze) или „Донесете си своя собствена бутилка/бира/напитка“ се появява някъде през 60-те или 70-те години на 20-и век.

В някои държави (или определени райони) има по-строги ограничения за продажбата на алкохол и за много заведения е трудно и/или скъпо да имат лиценз за такава дейност. Затова те предпочитат да наблегнат на готвенето и да поканят клиентите си сами да си осигурят напитките.

Друга причина за съществуването на BYOB културата са високите (няколкостотин процента) надценки на алкохола в много заведения, които скоропостижно биха ви отказали от намерението да хапнете и пийнете при тях. И в България ги имаме такива, но все пак сме доста далеч от една Великобритания например, където е обичайно сметката ви за алкохола неколкократно да надхвърли цената на храната. И да си тръгнете с доста поолекнал джоб и съвсем трезва глава.

Да си донесеш свое собствено питие, също така, е често използван похват от ресторантьори, за да привлекат допълнително клиенти в някоя от по-слабите си вечери от седмицата. В такива заведения си имат „BYOB Понеделник“ да кажем и това е единственият ден, когато може да се възползвате от тази привилегия.

 

Какво е BYOB: Донеси си свое питие в заведение

Какво да имате предвид, преди да отидете в ресторант с бутилка или две под мишница?

- Излишно е да споменаваме, но все пак – осведомете се, че въпросното заведение позволява да си занесете пиенето.

- Такса Бушон/Тирбушон/Тапа или други там капачки – обичайно е да платите някаква такса за внасянето на свой алкохол. Един вид си плащате за ползването на чашите, за обслужването на персонала, за грижата напитките ви да се поддържат подходящо охладени и т.н. Обадете се/проверете сайта им за размера на таксата и други условности, които може да има в конкретното заведение. На много места таксата се плаща само когато внасяте бутилки вино. А други са съвсем ларж и нямат никаква такса.

- Помислете дали да не оставите допълнителен бакшиш на сервитьорите. Често те получават процент от сметката ви – и донасяйки си свой алкохол, един вид ги ощетявате. А те и в двата случая си ви обслужват еднакво. Или поне така се предполага.

- Преценете имате ли сметка да си носите свои напитки – предварително хвърлете едно око на цените на напитките в заведението (най-лесно е ако менюто и листа с напитките са качени в сайта им). Може да се окаже, че след плащането на такса бушон и евентуален бакшиш, всъщност ви е по-изгодно да си поръчате от заведението.

- Комбиниране на храни и напитки – ако обичате да се глезите, като хапвате всяко ястие с подходяща напитка, то може би не е лошо да надникнете в менюто на ресторанта и предварително да си набележите какво ще хапвате, за да се подготвите със съответните питиета. Имайте едно наум за заведения, които приготвят така наречената „висша кулинария“ - обикновено идеята там е, че техните произведения на кулинарното изкуство се консумират с подхождащи им произведения на винарското изкуство. Та би било странно, а може би и обидно за егото на някой мастър шеф, да занесете някоя обикновена бутилка за необикновените му творения.

Какво е BYOB: Донеси си свое питие в заведение

Как да открием такива заведения?

В чужбина има различни сайтове/гидове за заведения, в които, ако се поровите малко повече, може да откриете и BYOB места. Понякога, обаче, те обхващат само ограничени територии и може да не ви свършат работа. Най-лесно е, след като сте си избрали дестинация, просто да попитате чичко Гугъл за BYOB заведения в съответния град/държава. А след това да попрегледате многобройните статии с препоръчани места и да си изберете вашето.

Също така, много BYOB заведения се стараят да афишират тази си услуга с всякакви флаери, плакати по витрините си и публикации в социалните мрежи. Или ако сте си харесали някой ресторант, може би не е лоша идея предварително да хвърлите едно око на сайта му – и току-виж ви излязъл BYOB-късмета.

А вие знаете ли/пробвали ли сте такива заведения в България? Бъдете добри другарчета и ни обадете за тях в коментар.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин