Баарле – град като пъзел и граница през масата в ресторанта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Баарле – град като пъзел и граница през масата в ресторанта
Автор: Peika.bg
Баарле – град като пъзел и граница през масата в ресторанта

Представете си, че сте с приятел в ресторант в град Баарле. Твърде възможно е точно в този момент вие да седите в Холандия, а приятелят ви – в Белгия. Или обратното.

Баарле (Baarle) не е просто град, разделен на две от границата, минаваща през него. Картата на града прилича на двуцветен пъзел, в който 30 миничасти от територията на Белгия са изцяло заобиколени от Холандия и обратното. Границите между двете държави са толкова оплетени, че са очертани по улиците и стените на сградите. Така с една следобедна разходка, можете да минете от едната в другата държава десетки пъти, без да сменяте посоката, в която се движите.

„Анклав“ е територия на една държава, която е изцяло заобиколена от друга държава. В Баарле 22 белгийски анклава са се наместили в холандската територия, а от холандска страна 1 анклав и 7 полуанклава са на белгийска територия. По улиците ще видите белите кръстове, които отбелязват точното място на границата, с букви В (Белгия) и NL (Холандия) от двете страни, за да знаете точно къде се намирате във всеки един момент. Ето как можете да бъдете на две места едновременно.

Официалната граница между двете държави минава през дворове, заведения и трапезарии. Затова се случва (и то по-често, отколкото можете да си представите) хората от двете страни на една маса да се намират в различни държави. През годините не липсват и абсурдни ситуации. За кратко холандски закон изисква заведенията за хранене да затварят по-рано от тези в Белгия. Така в часа за затваряне в Холандия, собствениците на ресторанти, през които минава границата, започват да местят масите в белгийската част.

Като е в две различни държави, градът си има и две имена – холандският е Баарле-Насау, а белгийският – Баарле-Хертог. Има си и две кметства, две пожарни, две църкви. Всяка къща си има табелка с номера на улицата, където е отбелязано със знаменце в коя държава се намира.

А корените на проблема са отпреди векове, още от времето на феодализма, когато земи са се давали и отстъпвали в замяна на закрила и влияние. След обявяването на независимостта на Белгия през 1831 г. се определя границата между Холандия и Белгия навсякъде с изключение на Баарле. През годините са създадени три комисии, които да решат проблема, но окончателните граници са очертани чак през 1995 г.

Полезна информация: Баарле се намира на около 100 км от Амстердам и на толкова от Брюксел. Уебсайт: www.baarle-nassau.nl и www.baarle-hertog.be 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин