Бъкингамският дворец в 33 факта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бъкингамският дворец в 33 факта
Автор: Елена Исаева

Бъкингамският дворец, официалната резиденция на британския монарх в Лондон, е символ на британската монархия и популярна туристическа атракция. Ето 33 интересни факта за Бъкингамския дворец:

1. Историческа резиденция: Бъкингамският дворец служи като официална лондонска резиденция на управляващия британски монарх от възкачването на кралица Виктория през 1837 г.

Бъкингамският дворец в 33 факта
Снимка: pixabay.com

2. Архитектурен стил: Дворецът е построен в неокласически архитектурен стил и се отличава с изявен централен купол.

3. Размер: Бъкингамският дворец има 775 стаи, включително 19 държавни зали, 52 кралски стаи и спални за гости, 188 спални за персонала и 78 бани.

4. Градина: Дворецът е заобиколен от красиви градини, известни като градините на Бъкингамския дворец, покриващи 40 акра земя.

5. Произход: Първоначално известен като Buckingham House, това е частна градска къща, построена за херцога на Бъкингам през 1703 г.

6. Придобиване от крал Джордж III: Крал Джордж III купува Бъкингамската къща през 1761 г. като частна резиденция за съпругата му, кралица Шарлот.

7. Обществени обиколки: Докато държавните зали са отворени за обществеността през летните месеци, галерията на кралицата и кралските конюшни също са отворени целогодишно.

8. Смяна на гвардията: Церемонията по смяна на гвардията, при която гвардейците извън двореца се сменят, е популярна атракция и се провежда всеки ден през лятото и през ден през зимата.

9. Кралски герб: Кралският герб на Обединеното кралство може да се види над главния вход на Бъкингамския дворец.

10. Кралски стандарт: Когато кралицата е в резиденцията, знамето на Кралския стандарт се издига над двореца. Иначе Юниън Джак се лети.

11. Мемориал на Виктория: Пред двореца се издига Мемориалът на Виктория, грандиозен паметник, посветен на кралица Виктория.

12. Тайни тунели: Говори се, че Бъкингамският дворец има мрежа от тайни тунели, въпреки че тяхното съществуване никога не е официално потвърдено.

13. Родно място на кралицата: Кралица Елизабет II е родена в частен апартамент в Бъкингамския дворец през 1926 г.

14. Кралски приеми: Държавните стаи се използват за различни кралски приеми, включително инвеститура на почести.

15. Колекция на изкуството: Дворецът съхранява впечатляваща колекция от произведения на изкуството, включително произведения на художници като Рембранд, Вермеер и Каналето.

16. Годишни градински партита: Кралицата е домакин на няколко градински партита в Бъкингамския дворец всяка година, като кани хиляди хора от всички сфери на живота.

17. Филми и телевизия: Бъкингамският дворец е участвал в множество филми и телевизионни предавания, включително "Речта на краля" и "Короната".

18. Реставрация: Дворецът е претърпял няколко големи ремонта и реставрации, най-вече след Втората световна война, когато е повреден от бомби.

19. Галерия на кралицата: Галерията на кралицата в Бъкингамския дворец представя променящи се изложби на изкуство и исторически предмети от Кралската колекция.

20. Коронацията на кралицата: Коронацията на кралица Елизабет II се състоя в Уестминстърското абатство, а не в Бъкингамския дворец.

21. Изяви на кралския балкон: Членовете на кралското семейство често се появяват на балкона на Бъкингамския дворец, за да поздравят тълпите при специални поводи.

22. Музикална зала: Музикалната зала в Бъкингамския дворец се използва за различни музикални представления и приеми.

23. Достъпност: Държавните зали на Бъкингамския дворец са достъпни за инвалидни колички и има достъпни тоалетни и съоръжения за повиване на бебета.

24. Церемония по спускане на знамето: Вечерната церемония по спускане на знамето в Бъкингамския дворец е известна като "Залез".

25. Известни посетители: Многобройни държавни глави и чуждестранни високопоставени лица са били приети в Бъкингамския дворец за държавни банкети и срещи.

26. Парад за рождения ден на кралицата: Годишната церемония Trooping the Color се провежда пред Бъкингамския дворец, за да отпразнува официалния рожден ден на кралицата.

27. Забележителни събития: В най-новата история Бъкингамският дворец е бил място за тържества за кралски сватби, като сватбите на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър и принц Уилям и Катрин Мидълтън.

28. Тронна зала: Тронната зала на Бъкингамския дворец се използва за официални церемонии и официални снимки.

29. Резиденция в Лондон: Бъкингамският дворец е само една от резиденциите на кралицата в Лондон; тя също живее в замъка Уиндзор и понякога в двореца Холирудхаус в Единбург.

30. Частни градини: В допълнение към обществените градини, Бъкингамският дворец има частна оградена градина, където кралското семейство може да релаксира в уединение.

31. Пощенски адрес: Официалният пощенски адрес на Бъкингамския дворец е "Бъкингамския дворец, Лондон SW1A 1AA, Обединено кралство."

32. Галерия на кралицата: Галерията на кралицата е отворена за обществеността и включва ротационни изложби от Кралската колекция, включително произведения на изкуството, мебели и редки предмети.

33. Зелена енергия: През последните години бяха положени усилия Бъкингамският дворец да стане по-екологичен, включително инсталирането на слънчеви панели на покрива.

 

Бъкингамският дворец остава символ на британската традиция и задължителна дестинация за посетителите на Лондон, предлагайки поглед към богатата история и величието на британската монархия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин