Българи изкачиха трудния връх Серо Торе в Патагония - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Българи изкачиха трудния връх Серо Торе в Патагония
Автор: Peika.bg
Българи изкачиха трудния връх Серо Торе в Патагония
Снимка: Dragon's Trail

Експедиция от български катерачи изкачи един от върховете, които се смятат за сериозно предизвикателство в алпинизма – Серо Торе в Патагония.

Алпинистите Мартин Маровски и Виктор Варошкин станаха първите българи, изкачили емблематичния връх Серо Торе (3128 м). Постижението си те осъществяват на 6 януари в 16 ч. местно време. В експедицията им, която носи името "Dragon’s Tail", участват още Руслан Вакрилов и Григор Вътев.

Защо е толкова трудени специален Серо Торе?

Серо Торе е една от най-предизвикателни цели за алпинистите по света. Той е най-високият от четирите върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка, разположен на границата между Чили и Аржентина. Въпреки че височината му е едва 3128 м, Серо Торе се смята за един от най-трудните върхове на планетата заради техническата си сложност, суровия климат и ледената шапка, оформена от постоянните силни ветрове. Скоростта на ветровете редовно достига до над 200км/ч.

За експедицията

Експедицията отпътува от София на 2 декември и се очаква да приключи на 5 февруари. Целите обаче не стигат до тук, катерачите са започнали нов проект - прокарване на премиерен български маршрут по една от сателитните скални игли Ел Мочо. Успоредно с това, те заснемат и документален филм, отразяващ суровите условия в Патагония и трудностите, с които се сблъскват ежедневно.

Още снимки от експедицията:

40196

40197

40198

40199

40200

40201

40202

4020340204

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин