Българин ще премине 800 км на ски през Арктика - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Българин ще премине 800 км на ски през Арктика
Българин ще премине 800 км на ски през Арктика

След по-малко от месец започва най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция през Арктика!

През месец март тази година се очаква да започне най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция, предприемана досега. Маршрутът ѝ преминава през диви планински райони на три държави: Швеция, Финландия и Норвегия, и е с дължина около 800 км. Експедицията е самостоятелна и опитът за осъществяването ѝ ще бъде направен от фотографа и гид на арктически приключения Владо Донков. Той ще трябва да измине цялото разстояние сам, на ски, дърпайки в шейна нужните му 85 килограма екипировка, храна и техника.

Експедицията започва от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия, продължава из безбрежната тундра, през замръзнали езера и върхове и завършва на нос Нордкап – най-северната точка на Европа.
Очаква се дългото прекосяване на Арктика да отнеме на Владо Донков около месец, през който той ще е изложен постоянно на температури между -15 и -40 градуса, силни ветрове и снеговалежи. В шейната си той ще носи всичката му нужна храна, а вода ще добива чрез топене на сняг и лед.

Експедицията слага начало на полевата работа на новосформираната от Владо Донков Фондация "Откриватели". Тя ще среща български ученици онлайн и на живо с хора, избрали нестандартни професии и ще помага на учителите със събиране на интересно учебно съдържание от различни краища на света. В екипа на фотографа участват учени от БАН, географи, биолози, предприемачи и хора на изкуството с международен опит. По време на експедицията ще има включвания на живо от Арктика в класни стаи в страната.

Българин ще премине 800 км на ски през Арктика

"За мен полярните експедиции, и особено дългите такива, са най-добрият начин да разбера, докъде стигат човешкият потенциал и силите ни. Някои от тези експедиции са мои мечти от над 10 години, а фактът, че вече мога да споделям тези мечти в реално време с деца из цялата страна, ме мотивира още повече. Ако има една истинска мистерия, която ме вълнува, това е темата за човешкия потенциал – и досега не съм открил по-добър начин да я изследвам от дългите полярни експедиции." – разказва Донков, за когото това ще бъде двадесетото пътуване в полярните райони за последните десет години.

Фотографът и приключенец до момента е прекарал близо две години в Арктика, като някои от предишните му експедиции включват дълги зимни преходи през Лапландия и Норвегия, два месеца из Южна Гренландия, водене на ветроходни експедиции в северните и южните полярни райони. 

Предстоящата самостоятелна полярна експедиция на Донков се очаква да започне през първата половина на месец март. По време на своето дълго солово пътуване фотографът ще прави снимки и кратки видеа, които ще споделя в социалните мрежи - Фейсбук и Инстаграм, както и в своя блог.

Българин ще премине 800 км на ски през Арктика

Карта на маршрута

Експедицията се осъществява с логистичнаката подкрепа на DHL Express Bulgaria и съдействието на норвежкия бранд Alfa Footwear и британските дехидратирани храни Firepot foods.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин