Български вековни секвои – местност Ючбунар - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Български вековни секвои – местност Ючбунар
Автор: Елена Исаева

Секвоите са най-големите растителни видове в нашето съвремие. Тяхната родина, така да се каже, е Сиера Невада, Калифорния. Смята се, че името секвоя идва от името на вожда на индианското племе чероки.

Известни са още под името калифорнийски бор. Секвоите са много интересни растения. Те са вечно зелени иглолистни видове от семейството на Кипарисите, които могат да достигнат възраст над 2000 години. Най-голямата секвоя в света се намира в Калифорния, САЩ. Казва се „Генерал Шърман“ и е висока 83 метра, тежи 1300 тона и се смята, че е на около 2500 години.

В България, на около 7 километра от град Кюстендил, в землището на село Богослов има една много интересна и красива местност. В нея има малка спретната горичка от секвои, като три от тях се различават с внушителните си размери. Местността се нарича Ючбунар и определено е интересно място за туристи и фотографи. Смята се, че тези 3 секвои са най-високите и най-старите секвои в България. Те са обявени за природна забележителност през 1989 г. Височината им достига до 30 метра, а по възраст са на 130 години, като са били засадени от местния лесовъд Йордан Митрев. Обиколката на големите секвои е доста впечатляваща, тя е съответно – 9, 8.20 и 3.90 метра. Около тях, в малката прохладна горичка има още стотина по-малки секвои, които придават една мистика и приказност на местността. Всяко време на годината е подходящо за посещение на гигантските секвои. През всеки сезон те придобиват различен чар. Прекрасни са лятото, когато през дърветата се прокрадва по някой слънчев лъч, красиви са зимата, с натрупалия сняг около тях, мистични са есентта с тънкия слой мъгла, който ги обгръща като защитна пелена.

Български вековни секвои – местност Ючбунар
Снимка: Елена Исаева

До тях се стига изключително лесно, тръгвайки от град Кюстендил с кола. Автомобилът може да оставите на пътя, на отбивка точно до местността, след което има ходене пеша 5 минути по равен терен и ще стигнете горичката от секвои. Когато вали или има мъгла част от пешеходната пътечка е малко кална, но с подходящи обувки, това няма да е проблем.

Секвоите са представяли България в Еврипейския конкирс за „дърво на годината“ през 2008 година. На територията на горичката със секвоите и около нея е забранено кастренето, чупенето на клони, нараняването на кората на дърветата, както и всякакви други действия, които биха довели до повреда или унищожаване на тези красиви растителни видове. В целия район е забранено и замърсяването с битови, промишлени и строителни отпадъци.

Български вековни секвои – местност Ючбунар
Снимка: Елена Исаева

Различни митични приказки витаят около трите големи секвои. Местните казват, че всеки отишъл в тази гора, трябва да обгърне с ръце някоя от големите секвои, да усети енергията на тази жива материя и да си пожелае нещо. Дали желанията се сбъдват или не, оставям на Вас да разберете. Но едно е сигурно, мястото е невероятно красиво, различно и впечатляващо. И не забравяйте, прегръщайки гигантските дървета, бъдете внимателни, не само за да не ви глобят, ами защото и те са живи същества и изпитват някакъв вид болка при нараняване. Нека опазим природните богатства за нас и за бъдещите поколения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин