Бандарбан, където да опознаете Бангладеш - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бандарбан, където да опознаете Бангладеш
Автор: Peika.bg
Бандарбан, където да опознаете Бангладеш
Снимка: Khaled Monsoor

Бандарбан е област в югоизточен Бангладеш, която става все по-атрактивна за туристи от цял свят. Местността се намира в най-отдалеченият (на 6 часа път с автобус от столицата Дака) и най-слабо населен край на страната, а в превод „Бандарбан" означава "язовирът на маймуните".

Бандарбан е височинна земя, където се намират всички най-високи върхове в Бангладеш – Тажиндонг (1280 метра) Моудок Муал (1052 метра) и Кеокрадонг (1230 метра). Наскоро обявеният за най-висок връх в Бангладеш - Сака Хапонг (1063 метра) също е там. Най-високо разположеното езеро в страната, Раикианг също е Бандарбан. Всичко това означава, че мястото предлага разкошни условия за пешеходен туризъм.

36032

В Бандарбан има множество туристически дестинации, които представляват голям интерес за чужденците. Едно от най-популярните места е Буда Дату Джати - най-големият будистки храм в Бангладеш, където се намира втората по големина статуя на Буда в страната. Други туристически обекти са будистките храмове Радж Вихар и Ужанипара, както и племенните села на общностите Баум и Мру.

36031

За туристите, които търсят красива природа, в Бандарбан има какво да се види – там е водопадът Шойло Пропат, езерата Прантик и Киялонг и река Сангу, по която има организиран речен туризъм. Едно от най-известните природни дестинации в района е езерото Бога – митологично, красиво, заобиколено от високи хълмове и с малко село точно до водата.

36035

Два от любопитните празници в Бандарбан са фестивали, които тематично нямат общо помежду си. Радж Пунян е церемониален ритуал, с който местните отдават почит и си плащат данъците на своя местен владетел. Фестивалът е в средата на февруари и се случва в кралския дворец, където владетелят посреща поданиците си в закош и с церемониална стража.

Санграй пък е най-големият фестивал на племената Марма, който се празунва в средата на април и чества тяхната Нова година. По време на феста има танци и музика, но по-интересен е ритуалът на пръскане с вода между неженени младежи. В Бандарбан се счита, че пръскането с вода е проява на интерес към някого от срещуположния пол. Хубавото на тази традиция е, че чужденци също могат да участват в забавата. 

36030

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин