Батагайка или колко далеч стигат ефектите от човешката дейност - Русия - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Батагайка или колко далеч стигат ефектите от човешката дейност
Автор: Peika.bg
Батагайка или колко далеч стигат ефектите от човешката дейност

Кратерът Батагайка, който се намира дълбоко в ледените пустини на Сибир, е място, около което витаят множество мистерии.

Това се дължи най-вече на неизвестния произход на зловещата цепнатина, дълбока 90 м.

Интересното в случая е, че той се образува преди около
25 години и е дълъг почти 1,5 км. Местните от руския регион Якутск наричат мистериозния кратер Вратата към отвъдното или Портата към подземния свят. Те споделят, че дори се страхуват от мястото. От Батагайка понякога се чуват звуци, които най-вероятно са вследствие на свлачища във вътрешността на кратера.

Той започнал да се формира през 60-те години на 20-ти в., след изсичането на голяма част от горите в региона. След грубата човешка дейност земята започнала да потъва, като това продължава и до днес. Прооцесът е допълнително ускорен от климатичните промени. Кратерът се появил, след като огромна горска площ била изсеченаЗа уголемяването на размера му допринесли и разтопилите се вследствие на повишените температури ледове, които до не отдавна били вечно замръзнали.

Заради го
лемите наводнения от 2008 г. големината на Батагайка се увеличава с 15 м само за една година. Този своеобразен геоложки феномен е най-големият кратер с такъв произход и е 2-3 пъти по-голям от втория по големина. Най-вероятната причина за това отново са мащабните климатични промени, които районът е претърпял.

Неотдавнашната научна експедиция започва с откриване на възрастта на слоевете на почвата в Батагайка, които са били взети и събрани проби както. Учените изследват не само почвата, но и билките в региона. До скоро се смяташе, че те са на възраст от около 120 000 години, но от най-новите изследвания става ясно, че и флората, и почвата са на възраст над 200 000 години.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин